Hlavní obsah

Daň za brexit: Britský export potravin do Evropské unie postihl kolaps

Vývoz britských potravin a nápojů se v lednu meziročně propadl o 75,5 procenta.

Reklama

Kvůli brexitu výrazně klesl export britských potravin. Zasáhl hlavně producenty whisky, sýrů a ryb. V lednu vývoz britských výrobků do Česka meziročně klesl o 74,2 procenta.

Článek

Po odchodu Velké Británie z Evropské unie výrazně upadl export britských potravin do zahraniční. Za jeho kolapsem stojí kombinace brexitu, ale také slabší poptávka kvůli uzavřeným restauracím, hotelům a dalším podnikům vzhledem k pandemii.

Největší ztráty utrpěli producenti whisky, sýrů a čokolády. Ukazují to čísla britské Federace jídla a pití, která zveřejnil server The Guardian.

Kvůli brexitu v lednu Britové vyvezli za hranice sýry za sedm milionů liber oproti 45 milionům liber v roce 2020. Zatímco export whisky meziročně klesl na 40 milionů liber ze 105 milionů a prodej čokolády do zahraničí spadl o 68 procent, tedy ze 41,4 milionu liber na 13 milionů liber.

Vývoz některého dalšího zboží, jako je losos nebo hovězí maso, se však téměř úplně zastavil. Export lososů se snížil o 98 procent, hovězího o 92 procent. Obchod s rybami celkově klesl o 79 procent, částečně také kvůli úplnému zákazu vývozu některých živých měkkýšů.

Nad stavem zahraničního obchodu vyjádřila znepokojení i Sněmovna lordů. „Jsme zděšení, že náš zemědělsko-potravinářský sektor čelí tak vysokým obchodním neshodám,“ uvedl lord Teverson, předseda podvýboru pro životní prostředí. „Nárůst papírování a příprav potřebných pro vývoz potravin do EU znamená potíže, zejména pro malé podniky,“ dodal.

Výrazně zasažen byl obchod mezi Británií a Spojenými státy. Celkově export v lednu oproti prosinci poklesl o 40,7 procenta. Špatně na tom byl i vývoz do Německa, který klesl o 85 procent, a do Itálie s propadem o 81 procent.

Export britských potravin do Česka měl loni v lednu hodnotu 11 milionů liber, letos to bylo pouhých 2,8 milionu liber. Obchod tak klesl o 74,2 procenta.

Nejvíce postiženou obchodní cestou byla ta mezi Británií a Irskem, které ztratilo vedoucí místo britského exportního trhu. V lednu roku 2020 představoval 18 procent exportu, nyní je na pěti procentech.

Vývoz potravin a nápojů se v lednu celkově meziročně propadl o 75,5 procenta. Na 256 milionů liber z původní jedné miliardy liber. Údaje OSN ukazují, že britský vývoz zboží do zemí EU celkově klesl o 40,7 procenta, což je největší měsíční pokles britského obchodu za více než 20 let. Z velké části způsoben i novými překážkami na hranicích, které zasáhly hlavně menší producenty.

Reklama

Doporučované