Hlavní obsah

Daň za slávu, nebo nepřípustné chování? Neuvěřitelné příběhy celebrit, které si prošly stalkingem

Stalking celebrit. Příběhy známých tváří, které za sebou mají nepřípustné obtěžování fanoušky.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Davy fanoušků, ztráta soukromí a také dotěrné objektivy bulvárních novinářů. Daň, kterou většina známých tvářích platí za svoji popularitu. Existuje ovšem hranice, kterou čas od času někteří lidé překročí. Obtěžování je v době sociálních sítí stále závažnějším problémem. Na nejznámější případy se podívejte ve videu.

Článek

Staré chování, ale nový zločin. Tak odborné knihy mluví o stalkingu. Termín z angličtiny označuje soustavné pronásledování a stupňující se obtěžování, které může mít různou podobu.

„Nejčastější podoby jsou u nevyžádaných zpráv. Ať už jsou to SMSky nebo e-maily. Pak jsou to projevy na jedné straně přízně, na druhé nenávisti. Takže to mohou být nevyžádané dárky, ale také poškozování věcí. Může také vyhledávat blízkost toho člověka, to znamená postávat v místě, kde pracuje, v místě jeho bydliště,“ popisuje ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová.

„Najednou toho bylo hrozně moc a já jsem to přestala zvládat a začala jsem mít úzkosti,“ popisuje svoje zážitky s obtěžováním ve svém YouTube videu Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol. „U mě se to projevovalo tak, že jsem šla do obchoďáku a jenom jsem vešla za tu bránu a viděla jsem, kolik lidí tam je – a teď jsem viděla ty pohledy... Nevsugerovávala jsem si to, to fakt ne. Já jsem měla pocit, že se dusím. A v těch chvílích jsem si chtěla sednout na bobek a jenom tam nebejt,“ říká.

Herečka Ilona Svobodová, známá ze seriálu Ulice, zažila obtěžování hned několikrát. Nevyžádané e-maily s vulgárním obsahem, dopisy a jednou také setkání tváří v tvář s jedním z pronásledovatelů: „Propadla jsem panice. Nejen, že jsem vyšla z divadla a tam někdo stál, že jsem vyšla z televize a tam někdo stál, ale jednou ráno jsem otevřela okno a ten člověk byl za brankou... To jsem opravdu propadla panice a šla to nahlásit.“

Podobné obtěžování se nevyhýbá ani mužům. Youtuber a zpěvák Petr Lexa je vděčný za přízeň všech svých fanoušků a za oběť stalkingu se nepovažuje, mnohdy ale prý příznivci nejsou schopni správně rozpoznat hranice.

„Dívky si zjistily, kde bydlím, sledovaly mě domů a pravidelně mě navštěvovaly. Házely mi v noci kamínky do oken, což bylo trošku nepříjemné. Ale byly tam i situace, které byly až příliš. Třeba si vyhlídly, kde mám zaparkované auto, a tam nechávaly vzkazy z kamínků a nápisy. Já si jich nevšiml a odjel jsem. A cestou mi kamínky zapadaly do auta a něco se mi tam porouchalo a musel jsem do servisu,“ uzavřel Petr Lexa.

Zajímá vás, jak se se stalkingem vypořádává třeba Justin Timberlake nebo zpěvačka Lily Allenová? Podívejte se na úvodní reportáž. Ta je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Ilona Svobodová

Doporučované