Hlavní obsah

Dana Drábová: V kampani poradím Horáčkovi i Drahošovi, ale hypoteticky můžu volit Zemana

Rozhovor s Danou Drábovou.

 

Reklama

Chtěli, abych byla prezidentkou, ale pro mě je strop Senát, dál nejdu. Dana Drábová mluví o svých politických ambicích a sympatiích.

Článek

„Své profese se nemíním vzdát, a to jsem říkala už před rokem, od chvíle, kdy vešlo ve známost, že bych uvažovala kandidovat do krajského zastupitelstva za Starosty a nezávislé,“ říká Dana Drábová, která v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost stojí už osmnáctým rokem.

Současnou kolizi s volebním zákonem, který zapovídá krajským zastupitelům řídit ústřední orgán státní správy, bude muset vyřešit soud. Názor Ministerstva vnitra, aby Drábová okamžitě přišla o mandát zastupitelky, totiž krajské zastupitelstvo vedené hnutím ANO a Starosty a nezávislými nesdílí – mimo jiné i proto, že novější zákon o státní službě toto neříká.

Drábová přesto počítá s tím, že o mandát přijde: „Jsem na to připravená.“

V rozhovoru mluví i o tom, že ji Starostové a nezávislí chtěli nominovat jako kandidátku na příští hlavu státu a proč se tomu ubránila. Zároveň popisuje svůj vztah k současnému prezidentovi Miloši Zemanovi i k jeho případným protikandidátům Michalu Horáčkovi a Jiřímu Drahošovi, kteří ji oba označili za svou poradkyni ve volební kampani.

V rozhovoru vysvětluje i to, jaké rozčarování prožívá v krajském zastupitelstvu a proč by byla ochotná v důchodovém věku přemýšlet o kandidatuře do Senátu.

Rozhovor s Danou Drábovou si prohlédněte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované