Hlavní obsah

Daně online zařídí firma z impéria PPF

Do roku 2021 si vyplníme daně online, plánuje Finanční správa.

Reklama

Závislost Finanční správy na IBM naředí společnost O2 IT Services.

Článek

Vymanit se z područí IBM a konečně dostát slibu, že si lidé budou moci splnit daňovou povinnost online. Tento úkol dostala Finanční správa a teď hlásí splněno. Vybrala totiž firmu, která jí to doručí.

Je to společnost z impéria největší finanční skupiny u nás – PPF. Po výběru mýtného tak v byznysovém gigantu Petra Kellnera končí další významný státní systém.

O co přesně jde? Veřejnou zakázku na podporu a vývoj Automatizovaného daňového informačního systému (ADIS) na roky 2020 až 2023 získala společnost O2 IT Services, která je stoprocentní dcerou operátora O2. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí Finanční správy Petr Habáň. ADIS se využívá na správu daní, zakázka v maximální hodnotě 1,4 miliardy korun je prvním otevřeným výběrovým řízením v historii ADIS. Jediným dodavatelem byla doposud firma IBM. S tou stát v srpnu uzavřel smlouvu, že od ní během roku 2023 majetková práva na ADIS získá, připomíná ČTK.

Jak se k tomuto výběrovému řízení dospělo? Na počátku stál poslední čin Martina Janečka. Bývalý šéf Finanční správy podepsal v den odchodu z funkce zakázku na portál Moje daně. Úřad ji uveřejnil loni 27. prosince. Hned 19. února ji ale zase rušil.

Její vyhlášení se totiž trefilo do hektického období kolem firmy Huawei. Před ní a další čínskou firmou ZTE varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost jen čtyři dny před vypsáním tendru. Finanční správa proto Huawei ze zakázky nejprve vyloučila, aby později celou zakázku raději stornovala, protože se obávala možných právních následků.

Nový tendr správci našich daní ale nevyhlásili. Přesto stále platí, že „online daňové bankovnictví” bude hotové do konce roku 2021. A to právě díky tomu, že přilepili vytvoření portálu k zakázce na provoz daňového systému ADIS. V něm úředníci evidují všechny daně a poplatky. Funguje na něm i EET.

Reklama

Doporučované