Hlavní obsah

„Daňové peklo prošetříme.“ Do kauzy Seznam Zpráv vstupuje šéf žalobců

Foto: Profimedia.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Některé plátce daně finanční úředníci tvrdým přístupem deptají, jiné nechávají vyklouznout bez zaplacení, ukázaly reportáže Seznam Zpráv. Nyní do případu vstoupil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Článek

„Na základě zveřejněné reportáže zapojím vnitřní kontrolní mechanismy v rámci státního zastupitelství,“ uvedl nyní šéf žalobců Pavel Zeman.

Reagoval zejména na vystoupení vsetínského státního zástupce Petra Bareše, který v reportáži popisoval, jak prošetřoval trestní oznámení sepsané bývalou úřednicí finančního úřadu ve Valašském Meziříčí Silvií Viktorinovou.

Ta si stěžovala na neoprávněné výhody, kterých na úřadu požívali zejména bohatí dlužníci: finanční úřad je nechával vyklouznout z placení dlužných daní tím, že dlouhá léta proti nim nic nedělal, až byly dluhy ve výsledku promlčeny.

„Nic takového jsme nezjistili, nikdo se nedopustil trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl v reportáži státní zástupce Bareš a své vysvětlování korunoval přiznáním, že v regionu běžně platí princip „ruka ruku myje“. „A kde neplatí?“ řekl bezelstně.

Druhou část Ve stínu daňového pekla s vyjádřením státního zástupce najdete zde:

V této reportáži zazní i závažná svědectví bývalé úřednice Silvie Viktorinové. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

Jeho závěry totiž přímo kontrastují se zjištěním kontroly, kterou ve Valašském Meziříčí z podnětu úřednice Viktorinové udělalo Generální finanční ředitelství. To došlo k závěru, že v důsledku nečinnosti vymáhacího oddělení finančního úřadu ve Valašském Meziříčí nebyly vybrány dlužné daně (ze třinácti kontrolovaných spisů byly u osmi zjištěny závažné nedostatky). Zjištění GFŘ se však obešlo bez personálních důsledků, všichni zůstali ve svých funkcích.

Nejvyšší státní zastupitelství právě teď bude prověřovat postup dozorového státního zástupce Petra Bareše. „Víc to zatím komentovat nebudeme,“ řekl tiskový mluvčí nejvyššího zastupitelství.

Případ míří i na vrchní zastupitelství v Olomouci

Výroky státního zástupce Petra Bareše při natáčení reportáže přiměly k novému trestnímu oznámení i Silvii Viktorinovou. Ta je podala na základě svědeckých výpovědí některých úředníků finančního úřadu ve Valašském Meziříčí, které popíráním verze Viktorinové přiměly žalobce Bareše k odložení případu.

„Jelikož vím, jak se ty věci děly (neoprávněné odpisy daňových dluhů, pozn. red.), protože jsem byla jejich přímým svědkem, a jelikož vím, kteří kolegové u toho byli se mnou, tak pokud to při výpovědích na policii a před státním zástupcem popírali, pak vědomě lhali,“ říká Viktorinová.

Její trestní oznámení tedy míří na křivé výpovědi úřední osoby, a jelikož se týká i způsobu vyšetřování okresního státního zástupce ve Vsetíně, bylo postoupeno vyšší instanci - Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci.

Grilování Schillerové ve Sněmovně

Mezitím se zjištěními z reportáže Seznam Zpráv, které vznikaly od loňského podzimu, bude zabývat i Poslanecká sněmovna. Opoziční poslanci reagovali okamžitě po jejím zveřejnění výzvami k padání hlav lidí zodpovědných za chod Finanční správy.

První díl reportáže totiž přinesl přímé svědectví šéfky vymáhacího oddělení Taťány Zmydlené, že berní úředníci byli motivováni k tomu, aby na daňové subjekty vydávali určitý počet likvidačních zajišťovacích příkazů a vypisovali určitý počet dražeb zabaveného majetku.

První část Ve stínu daňového pekla najdete zde:

V této reportáži zazní důležité informace od vedoucí vymáhacího oddělení Taťány Zmydlené. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

Vysvětlovat postup finanční správy bude muset v nejbližší době ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), byť v první reakci odkazovala výhradně na šéfku berních úřadů.

Kauzu zařadil na návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka na své jednání vlivný rozpočtový výbor a spojí ji s probíráním rozpočtu.

„Je to bod hned po přípravě třetího čtení rozpočtu na jednání v pátek 3. července. Zaneseno je to jako Informace Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství ke kauze Zlín,“ potvrdil Seznam Zprávám Ondřej Jakob, poradce poslance Miroslava Kalouska (TOP 09), který je členem výboru.

Vzhledem k tomu, že výbor bude připravovat závěrečné čtení rozpočtu, je téměř jisté, že se jej bude účastnit i ministryně financí.

Ta se v rozhovoru pro Seznam Zprávy po zveřejnění prvního dílu reportáží snažila problém bagatelizovat. „Ta kauza je z roku 2016. Je potřeba si uvědomit, že v té době jsem já nebyla ministryní ani tam nebyla paní generální ředitelka Richterová. Situace je dnes za ty čtyři roky úplně jinde,“ reagovala na jeden příběh se zajišťovacími příkazy, kdy stát musel postiženému podnikateli vracet miliony a spadal až do roku 2016.

Schillerová je přitom za výběr daní na Ministerstvu financí zodpovědná už od začátku roku 2016, kdy se stala náměstkyní ministra Andreje Babiše.

Případy daňového pekla dál sledujeme.

Reklama

Doporučované