Hlavní obsah

Daňové ráje přitahují evropské banky. Ročně v nich zúčtují 20 miliard eur

Foto: Pixabay.com

Banky se díky daňovým rájům těší obzvlášť nízké daňové sazbě ze svých zisků, která nepřesahuje 15 procent.

Reklama

Výhod daňových rájů využívají největší evropské banky. Mezi nimi jsou například Barclays, HSBC či Société Générale. Ročně v zemích s nízkými daněmi z příjmů právnických osob zúčtují 14 procent svých zisků.

Článek

Přední evropské banky ukládají peníze v daňových rájích, kde jsou zahraniční společnosti mimořádně daňově zvýhodněné. Ročně v daňových rájích zaúčtují přibližně 20 miliard eur (507 miliard korun), což odpovídá 14 procentům jejich celkových zisků.

Vyplývá to z analýzy organizace EU Tax Observatory, která se zaměřuje na 36 velkých bank, jež musí veřejně vykazovat údaje o svých aktivitách podle jednotlivých zemí. Mezi ně patří mimo jiné britské finanční domy Barclays, HSBC a NatWest, která se loni přejmenovala z Royal Bank of Scotland. Nebo francouzská BNP Paribas a Société Générale, do jejíž skupiny patří česká Komerční banka.

Tyto banky se díky daňovým rájům těší obzvlášť nízké dani ze zisku, která podle EU Tax Observatory nepřesahuje 15 procent.

Mluvčí banky HSBC uvedl, že se banka nevyhýbá daňovým povinnostem. Banka Barclays serveru The Guardian sdělila, že banka je pátým největším daňovým poplatníkem ve Spojeném království a platí daně ve všech jurisdikcích, v nichž působí.

Řada aktivistů považuje fakt, že banky využívají výhod daňových rájů, za problém. V době finanční krize v roce 2008 totiž bylo na záchranu bank v Evropě použito více než 1,5 bilionu eur z peněz daňových poplatníků.

Po letošních jednáních Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podpořilo 130 zemí celosvětovou 15procentní minimální sazbu daně pro nadnárodní společnosti. Americký prezident Joe Biden původně navrhoval zavést jednotnou sazbu 21 procent, ale návrh neprosadil.

V sedmi největších ekonomikách světa je v současné době nejnižší sazba daně z příjmu právnických osob 25 procent. Ze zprávy EU Tax Observatory vyplývá, že s takto vysokou daní by banky zahrnuté do výzkumu musely ročně zaplatit deset až 13 miliard eur na dodatečných daních. Nižší daně by snížily výběr na šest až devět miliard eur při 21procentní sazbě a na tři až pět miliard eur při 15procentní sazbě.

S minimální daní bude většina daňových příjmů pocházet od britských bank.
Zpráva EU Tax Observatory

Kdyby byla na evropské banky uvalena jakákoli globální minimální daňová sazba, největší prospěch by z toho měla britská státní pokladna, částečně kvůli velikosti bank se sídlem v této zemi. „Zjistili jsme, že s minimální daní bude většina daňových příjmů pocházet od britských bank,“ píší autoři zprávy Have European Banks Left Tax Havens?.

Při globální 15procentní sazbě daně by Spojené království v roce 2020 vybralo (pokud by banky vykazovaly zisky v zemi) navíc 940 milionů eur ročně a v roce 2019 1,47 miliardy eur. Aktuálně má Británie nastavenou sazbu na 19 procent.

V posledních letech se daňovým povinnostem v jiných zemích vyhýbá stále více nadnárodních společností. Kvůli tomu ostatní státy přijdou o 427 miliard eur ročně, tvrdí studie.

Studie také upozornila na vysokou ziskovost bank v daňových rájích. Vykázané zisky v nich dosahují v přepočtu na jednoho zaměstnance zhruba 238 tisíc eur, zatímco v ostatních zemích jen 65 tisíc eur.

Procento zisků zúčtovaných v daňových rájích se za posledních sedm let nezměnilo. Osm bank dokonce číslo ještě zvýšilo. Mezi nimi jsou Monte dei Paschi di Siena (o 19,4 procenta), Intesa Sanpaolo (o 12,2 procenta), HSBC (o 7,9 procenta), Barclays (o 4,3 procenta), Nordea (o 2,1 procenta), BBVA (o jedno procento), Banco Santander (o 0,8 procenta) a Rabobank (o 0,7 procenta). V případě NatWest a Intesa Sanpaolo prý změnu způsobily ztráty na neobchodních trzích.

Jedna z největších světových bank HSBC se podílí deseti procenty na celkovém zisku 36 zkoumaných bank. Britská banka účtuje téměř 60 procent svých zisků v Hongkongu, kde je daňová sazba 11 procent.

„Hongkong je jedním z nejvýznamnějších měst v Číně a vzhledem k historii a velikosti operací a strategii HSBC vzniká významná část zisků skupiny i nadále v Hongkongu, kde jsme největší bankou a máme přibližně 30 tisíc zaměstnanců,“ uvedl k tomu mluvčí banky.

Mezi daňové ráje, kam banky směřují své zisky, dále patří Bahamy, Bermudy, Britské Panenské ostrovy a Kajmanské ostrovy, kde je daňová sazba nulová. Dále Guernsey, Gibraltar, Hongkong, Irsko, ostrov Man, Jersey, Kuvajt, Lucembursko, Macao, Malta, Mauricius, Panama a Katar. Nejvyšší sazbu z těchto států má Lucembursko s 15 procenty.

Reklama

Doporučované