Hlavní obsah

Daňový balíček dorazil mezi poslance. Zdražit má alkohol, kouření, katastr, danit se bude i sportka

Poslanci kritizují daňový balíček ministryně financí Aleny Schillerové (na snímku).

Reklama

Rozpočtový výbor začal jako první instituce Poslanecké sněmovny probírat takzvaný daňový balíček, tedy změnu zákonů, díky nimž si chce vláda v příštím roce sáhnout pro víc peněz z hazardu, alkoholu, tabáku, ale také třeba v pojišťovnách nebo v peněženkách klientů katastrálního úřadu.

Článek

Největší daňové změny posledních let naplánované vládou dorazily do sněmovny. Daňový balíček postavila ministryni financí Alena Schillerová hlavně na větším zdanění hazardních her, tabákového průmyslu, alkoholu, ale dodala do něj i jednotlivosti v ceně několika miliard korun ročně. Stát si chce například stáhnout až deset miliard z takzvaných technických rezerv pojišťoven, nebo zdražit poplatek za vklad do katastru ze současné tisícovky na dvojnásobek.

Především opoziční poslanci upozorňovali na některé (podle nich) absurdity ve vládním návrhu. Poprvé v historii se například začnou danit výhry ze sportky či dalších loterií a kurzových sázek. Kdo vyhraje více než 100 tisíc korun, musí danit.

„Nechápu, že tento paskvil vůbec prošel vládou,“ vyjádřil se poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Jeho kolega Martínek upozornil, že při výhře 99 tisíc korun se nedaní nic, ale z výhry 100 tisíc korun se odevzdá 15 procent. Jako alternativu navrhl danit jen částku převyšující zmíněnou hranici.

Kritice ze strany opozice se nevyhnulo ani plánované zdanění technických rezerv pojišťoven. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) to poškodí českou ekonomiku. „Zdanění technických rezerv se projednávalo za vlády několika ministrů, včetně mé. Všichni ministři po konzultaci s Českou národní bankou vyhodnotili, že je návrh nebezpečný a škodlivý,“ vysvětlil. Dodal, že ohrožuje stabilitu sektoru, je nesmyslný a kontraproduktivní.

Česká asociace pojišťoven se už dříve obrátila na poslance s výzvou, aby tento návrh odmítli. Přijetí návrhu by podle asociace mělo vážné negativní dopady na klienty, na stabilitu sektoru i na jeho budoucí vývoj.

Daňové změny mají zasáhnout i plyn pro vytápění v domovních kotelnách. Proti jsou především Piráti a komunisté. Nesouhlasí ani ODS. V pozměňovacím návrhu ho budou chtít vyřadit.

Opozice vyčetla vládě i to, že hledají pouze nové příjmy do rozpočtu. „Kdybyste aspoň řekli pravdu – chceme vyšší příjmy, proto zvyšujeme daně,“ zkritizoval vládu poslanec ODS Zbyněk Stanjura. Občanský demokrat Jan Skopeček dodal, že daně v České republice dosáhly rekordní úrovně. Stejný názor má i Věra Kovářová (STAN), nebo Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Vládní poslanec Pavel Juříček ale opozici vzkázal, ať si vzpomene, jak se chová, když se jedná o školství, důchodech nebo zdravotnictví.

Výbor se k daňovému balíčku vrátí za dva týdny, kdy by měl projednávání uzavřít a vydat Sněmovně své doporučení.

Reklama

Doporučované