Hlavní obsah

Dánská vláda vykupuje slony, pirát silnic a rekordman Saturn

Den očima editora Pavla Lochaře – 8. říjen 2019.Video: Pavel Lochař

 

Reklama

Přehled událostí s datem 8. října 2019 tak, jak je viděl editor Pavel Lochař.

Článek

Sluneční soustava má nového rekordmana. Vědci objevili 20 nových měsíců planety Saturn.

Každý má v průměru asi pět kilometrů. Celkem jich kolem Saturnu obíhá už 82 a díky tomu se dostal na první příčku před Jupiter. Ten má v uvozovkách jen 79 přirozených družic. Jsem zvědavý, co vesmírné závody přinesou příště.

Nový rekord hlásí také sousední Slovensko. Řidič s českou poznávací značkou jel na dálnici za Bratislavou rychlostí 244 kilometrů za hodinu.

Prý jen testoval svůj nový vůz. Co říkal na pokutu 800 eur, zhruba 20 tisíc korun, jasné není. Stejně ani to, jestli přišel o řidičský průkaz. Příště by stačilo přemýšlet a zkoušet auto na jakémkoli polygonu. Vyšlo by to levněji.

Za nonstop závod se dá označit i boj s nezaměstnaností. Ta už třetí měsíc zůstává na stejné úrovni.

Práci v září hledalo 201 900 lidí, což představuje 2,7 %. Nejlépe je na tom Jihočeský a Pardubický kraj, naopak nejvíc lidí bez práce je v Moravskoslezkém kraji. V Česku bylo na konci září téměř 75 tisíc volných pracovních míst. Stále tak platí, že pokud někdo chcete změnit práci, je nejlepší čas.

Čeští studenti a vědci si připsali další úspěch. Radost z něj budou mít hlavně ženy.

Vědci z ČVUT vynalezli chytré tričko, které u žen v době periody rozpozná, jak se žena cítí a zmírní její případné obtíže. A stačí k tomu pár drátků a zdroj energie, které vytvoří teplo a ženu zahřejí. Má to ale háček. Ještě několik let potrvá, než se tričko začne vyrábět.

A tak tu pro ženy mám jednu radu. Na těle zahřeje a chmury zažene smích.

Své o tom ví dánská premiérka, která dokázala pobavit sebe i celý parlament. Stačila ji k tomu zpráva o vládním výkupu slonů z cirkusu. Informaci o tom, že musí vykoupit i velblouda, který je citově navázaný na slony, už ale říct nezvládla.

Reklama

Doporučované