Hlavní obsah

Dánsko hlásí stoletou vodu, sever Německa rekordní záplavy. Na řadě je Polsko

Severní Německo zasáhly záplavy, bouře zamířila do Polska. Lidé nevěřili, že se voda zvedne tak vysoko.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Bouře Axel se posouvá ze západu na východ. Kromě deště a větru ve střední části Evropy také silně sněží.

Článek

Zatímco silný vítr tvoří ve střední Evropě sněhové jazyky a závěje, na severu Německa vyvolala bouře Axel vysoké vlny a zvedla hladiny v ústí řek. Německá města v baltském pobřeží se tak potýkají s největšími záplavami od roku 2006. V pobřežních oblastech Polska platí nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí. Voda tam již zaplavila některé cesty a vesnice.

Záplavy zasáhly celou východní část německého pobřeží u Baltského moře. Vysokou vodu hlásí Flensburg u hranic s Dánskem, v noci na čtvrtek dosahovaly vlny na dánsko-německém pomezí výšky až 180 centimetrů a dánský meteorologický ústav vyhodnotil vodu jako stoletou. Vysokou hladinu hlásí i německá města Kiel nebo Rostock a poloostrov Usedom u německo-polské hranice, kde vlny poničily část pobřežní promenády.

V německém hanzovním městě Lübeck voda zasáhla historické centrum, sklepy i auta na ulicích. Podle hasičů se lidé na povodeň připravili nedostatečně. Hladina řeky Trave, která městem protéká, v průběhu středeční noci kulminovala na bezmála dvou metrech nad běžný stav. „Byli jsme varováni, ale nemysleli jsme si, že hladina dosáhne až tak vysoko,“ řekl agentuře Reuters Detlef Kasten z pobřežního města Wismar, které leží 60 kilometrů východně od Lübecku.

Bouře Axel se posouvá na východ, teď trápí Polsko

Zatímco v Německu se v průběhu čtvrtka povodňové riziko snižuje, velká voda se posouvá dál na východ a sužuje severní Polsko. Ve stejné oblasti zároveň hustě sněží. Kvůli námraze a sněžení muselo letiště v Gdaňsku přesměrovat v průběhu středeční noci některé lety, další nabraly velké zpoždění. V průběhu čtvrtka se situace na letišti vrací do normálu, ale i přesto lety nad Polskem nabírají zpoždění.

Silný vítr láme na severu Polska stromy a zhruba dvacet tisíc lidí tak bylo ještě ve čtvrtek ráno bez elektřiny kvůli poničenému vedení. Policie také uzavřela část dálnice A2 z Německa do Varšavy nedaleko Lodže.

Reklama

Doporučované