Hlavní obsah

Dánsko se po desítkách let omluvilo obětem zneužívání v dětských domovech

Foto: twitter.com/Statsmin

Premiérka se omluvila dětem. V domovech byly bity a sexuálně zneužívány.

Reklama

V letech 1945–1976 trpěly stovky dánských dětí ve státních dětských domovech sexuálním zneužíváním a bitím. Vychovatelé a psychiatři na nich prováděli pokusy a testy omamných látek. Omluvy Dánska ústy premiérky se oběti dočkaly na úterní ceremonii po několika desítkách let. Dánský stát podle šéfky vlády jako dohlížitel na výchovu dětí selhal.

Článek

„Chtěla bych se vám všem podívat do očí a říct, že se omlouvám,“ řekla směrem k obětem dánská premiérka Mette Frederiksenová. „Nemůžu nést vinu, ale mohu nést zodpovědnost.“

Jménem Dánska se na oficiální ceremonii premiérka omluvila zneužívaným chovancům ze státních dětských domovů za to, co museli v útlém věku prožít. „Omlouvám se. Omlouvám se za příkoří, které bylo na vás a vašich nejmilejších spácháno. Jménem Dánska: Omlouvám se."

Slova premiérky o tom, že děti odebrané od svých rodičů namísto podpory a vřelosti narazily na ponižování a obtěžování, vyvolaly v sále silné emoce. Uvedla také, že přestože se spousta obětí rozhodla o odškodné nežádat, bude pochopitelné, když se jiní rozhodnou naopak.

„Omluva znamená všechno. Vše, co jsme chtěli, je klid na duši," uvedl jeden z chovanců Arne Roel Jörgensen. Dnes 68letý muž stanici BBC řekl, že zneužívání mnoha dětem zničilo život. Alkohol, drogy, vyhazovy z práce či zkrachovalá manželství, to vše si na nich v pozdějších letech vybralo svou daň.

Za omluvu byl vděčný také Poul-Erik Rasmussen, který v domově v Godhavnu žil v 60. letech. Za omluvu bojoval a čekal na ni několik let. Uznání viny pro něj bylo zásadní.

Podrobnosti o situaci v dánských dětských domovech vyšly najevo v roce 2005, kdy dánská televize odvysílala šokující odhalení o sexuálním zneužívání chovanců v domově Godhavn na severovýchodě země.

Dokumentaristé přinesli i důkazy, že vychovatelé a psychiatři na některých dětech testovali omamné látky jako například LSD, které měly zabránit nočnímu pomočování. Vyšetřovatelé rovněž našli stopy krve na gymnastickém náčiní, na kterém byly děti bity.

Zpráva vyšetřovací komise z roku 2011 uvedla, že „alarmující fyzické, sexuální a psychologické zneužívání" a zanedbávání péče se odehrávalo celkem v 19 domovech pro chlapce i děvčata. Aktivisté následně vedli dlouhou kampaň za to, aby stát uznal svůj díl viny.

Za zločiny spáchané v dětských domovech zatím nebyl nikdo odsouzen. Řada následných vlád uváděla, že případ je příliš starý na to, aby mohl být otevřen. Než byla v červnu Frederiksenová zvolena do čela kabinetu, slíbila, že za roli státu se veřejně omluví.

Reklama

Doporučované