Hlavní obsah

Dánsko udělilo první pokutu za nošení nikábu, žena musela opustit veřejný prostor

V Dánsku dostala poprvé pokutu žena se zahalenou tváří.Video: Reuters

 

Reklama

V Dánsku policie udělila první pokutu za zahalování obličeje na veřejnosti. Osmadvacetiletá žena zahalená do muslimkého oděvu nikáb musí za porušení zákona zaplatit pokutu ve výši 1000 dánských korun, což je v přepočtu necelých 3500 korun českých.

Článek

V pátek byla v Dánsku pokutována první žena za porušení zákona, který zakazuje zahalování obličeje na veřejnosti. Informovala o tom agentura AFP. Osmadvacetiletá žena, která na sobě měla muslimský oděv nikáb, se v pátek v obchodním centru ve městě Hörsholm na severovýchodě země dostala do potyčky s jinou ženou, která se jí závoj snažila z obličeje strhnout. Na místo byla přivolána policie.

„Během střetu ženě nikáb spadl, ale když jsme dorazili na místo, už ho měla zase nasazený,” řekl policista David Borchersen. Policie ženu v nikábu vyfotografovala a také získala záznam z bezpečnostní kamery zachycující incident.

Policisté zahalené ženě následně oznámili, že jí poštou přijde výzva k uhrazení pokuty ve výši 1000 dánských korun (3438 Kč). Vyzvali ji rovněž, aby si buď závoj sundala, nebo opustila veřejný prostor. „Učinila to druhé,” uvedl Borchersen.

Dánsko 1. srpna rozšířilo řady evropských zemí, které zakazují nosit na veřejnosti oblečení zahalující obličej. Dánská vláda zdůraznila, že opatření není namířené proti žádnému náboženství. Nejvíce se ale dotýká ženských muslimských oděvů, jako jsou burka či nikáb.

Lidé, kteří tento zákon poruší poprvé, riskují pokutu do 1000 dánských korun. Při opakovaném porušení hrozí pokuta až 10 000 dánských korun či trest vězení až šest měsíců. Každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn až na dva roky.

Kritici v Dánsku vnímají opatření jako ústupek ve světle sílícího protiimigračního cítění obyvatel této severské země a poukazují přitom na zanedbatelný počet dánských muslimek, které kontroverzní oděvy nosí. Podle agentury Reuters v Dánsku žije asi 150 až 200 muslimek, které denně nosí nikáb nebo burku kompletně zakrývající tvář. Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen již dříve řekl, že zahalování obličeje „není slučitelné s hodnotami dánské společnosti” a že „je neuctivé skrývat svou tvář během interakcí ve veřejném prostoru”.

Jako první v Evropě zakázala zahalování obličeje na veřejnosti Francie. Podobná či stejná opatření poté přijaly Německo, Rakousko, Belgie, Nizozemsko či Bulharsko.

Burka je jednolitý závoj, který zakrývá celé tělo včetně obličeje a ponechává jen mřížku pro oči. Je spojována s nejkonzervativnějším výkladem koránu, často ji nosí muslimky v Afghánistánu či Pákistánu. Nikáb je jedno nebo vícevrstevný závoj, který halí obličej kromě očí, pro něž je ponechán úzký průhled. Odívají se do něj především ženy v zemích kolem Perského zálivu (Saúdské Arábii, Jemenu, Bahrajnu, Kuvajtu, Kataru, Ománu a Spojených arabských emirátech) a v Pákistánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované