Hlavní obsah

Dánský konstruktér se po třech letech přiznal k vraždě mladé novinářky

Foto: Profimedia.cz

Peter Madsen.

Reklama

Švédskou novinářku před třemi lety nacházeli po kusech. Muž, kterého v roce 2018 za její vraždu poslaly úřady za mříže na doživotí, se přiznal až nyní.

Článek

„Bylo to mojí vinou, že zemřela. Ten zločin jsem spáchal, proto je to moje vina. Všechno je to moje vina,“ pronesl dánský amatérský vynálezce Peter Madsen v televizním dokumentu, za kterým stojí dánská pobočka společnosti Discovery. Když se ho v něm novinář zeptal, jestli novinářku zabil, odpověděl kladně.

Devětačtyřicetiletý Madsen byl před více než dvěma lety shledán vinným z úkladné vraždy třicetileté novinářky Kim Wallové, k činu se tehdy ovšem nepřiznal. Kromě násilí se měl dopustit i následného znesvěcení mrtvého těla, když se na něm sexuálně uspokojil. Vražda se odehrála v srpnu roku 2017 během projížďky v konstruktérově podomácku vyrobené ponorce.

Na palubu ponorky jménem Nautilus se Wallová dostala díky článku, který o Madsenovi psala. Živou ji naposledy viděli v přístavu v dánské Kodani 10. srpna, když do plavidla nastoupila. O několik dní později bylo u kodaňského pobřeží objeveno její torzo bez hlavy a končetin. Během následujících týdnů byly v moři nalezeny i zbylé části jejího těla zabalené v plastových pytlích.

Madsenův vynález šel tehdy ke dnu, on byl ale z paluby zachráněn. To, co se s Wallovou během plavby odehrálo, si stačil několikrát rozmyslet. Podle první verze ji živou vysadil na břeh, podle druhé ji ještě v ponorce nešťastnou náhodou zabilo těžké víko, které jí mělo spadnout na hlavu.

Později pak Madsen přišel se třetí verzí příběhu, na jehož základě se novinářka měla uvnitř ponorky otrávit oxidem uhelnatým, zatímco on byl na palubě. V daný moment se přiznal i k rozřezání jejího těla na kusy, byl to podle něj jediný způsob, jak ji z ponorky dostat ven, píše list The Guardian.

Prokurátoři během řízení uvedli, že na těle Wallové bylo zjištěno patnáct bodných ran spolu s Madsenovou DNA. Policejní vyšetřování také odhalilo ve vynálezcově počítači materiály zachycující mučení a zabíjení žen. Soudkyně procesu, Anette Burkøová, popsala čin jako předem plánovaný.

První díl televizního dokumentu Tajné nahrávky s Peterem Madsenem byl odvysílán ve středu. Discovery uvedla, že bylo pořízeno více než 20 hodin záznamu, ve kterém Madsen odpovídal na otázky novináře přímo ze své cely prostřednictvím telefonického rozhovoru.

Reklama

Doporučované