Hlavní obsah

Dánský odvolací soud potvrdil vinu nezletilé dívky, která plánovala bombový útok na dvě školy

Odvolací soud v Dánsku potvrdil rozsudek soudu nižší instance.

 

Reklama

Ve svých 17 letech plánovala útočit na svou bývalou školu i na školu židovskou. Dánský okresní soud ji v květnu odsoudil k šesti letům vězení.

Článek

Dánský odvolací soud dnes potvrdil verdikt soudu nižší instance, který shledal vinnou mladou Dánku z plánování bombových útoků na dvě školy. 17letá Natascha Coldingová-Olsenová sympatizující s takzvaným Islámským státem byla okresním soudem odsouzena letos v květnu k šesti letům vězení.

Státní zástupce však požaduje vyšší trest. O tom má vrchní soud pro východní Dánsko rozhodnout příští týden, uvedla dánská televize TV2. U soudu mimo jiné zaznělo, že dívka na svém twitterovém účtu nabízela, že bude bojovat za Islámský stát.

Doma měla návod, jak vyrobit bombu

Dívku zadržela policie loni v lednu v obci Kundby na dánském ostrově Sjaelland, necelých sto kilometrů od hlavního města Kodaně. Byla obviněna z plánování bombových útoků na dvě školní zařízení - svou bývalou školu a na školu židovskou.

Při zatýkání policie v domě dívky nalezla chemikálie i návod, jak bombu vyrobit. Sestavit ji už ale nestihla. Podle expertů by však množství nalezených chemikálií k výrobě skutečně nebezpečné bomby nestačilo.

Dívka byla terčem šikany

Soud v okrese Holbaek shledal v květnu dívku vinnou z pokusu o teroristický čin. Žaloba tehdy navrhovala trest odnětí svobody na dobu neurčitou, který dánský zákon umožňuje ukládat pachatelům zvlášť závažných trestných činů představujících riziko pro společnost. Obhajoba návrh považovala za přehnaný a sama navrhovala trest v rozpětí od šesti do osmi let. K tomuto návrhu se nakonec přiklonila i porota.

Prokuratura se proti verdiktu okresního soudu 31. května odvolala. Požaduje, aby soud vyhověl jeho původnímu návrhu na uložení trestu vězení na dobu neurčitou.

17letá Coldingová-Olsenová se narodila a vyrostla v Dánsku. V roce 2015, pouze několik měsíců před svým zatčením, konvertovala k islámu. Podle obhajoby byla dívka ve škole terčem šikany a svým činem na sebe chtěla jen upoutat pozornost.

Reklama

Doporučované