Hlavní obsah

Dar za víc než pět milionů, vakcíny od Slováků dorazily

Foto: ČTK

Slovenský premiér slíbil Česku vakcíny Moderna. V pátek je český distributor přivezl do Olomouce.

Reklama

aktualizováno •

V polovině dubna slíbil tehdy čerstvě jmenovaný slovenský premiér Eduard Heger, že Slováci Česku darují 10 tisíc dávek vakcíny Moderna. V pátek 4. června je český distributor přivezl do Olomouce.

Článek

Slovensko splnilo svůj slib. Český distributor vakcín Avenier přivezl v pátek do svého olomouckého skladu 10 tisíc dávek vakcín Moderna, které Česku východní sousedé darovali.

Že doručení proběhlo v pořádku, potvrdilo Seznam Zprávám slovenské ministerstvo zdravotnictví, které už i zveřejnilo darovací smlouvu v slovenském Centrálním registru smluv. Za Česko ji poslední květnový den podepsal nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ze smlouvy vyplývá, že se jedná o dar v přepočtu za 5 204 000 korun. To je suma, kterou by Česko platilo, pokud by si dané množství vakcíny Moderna koupilo.

„Je to celková hodnota daru, Česká republika ji neplatila,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová. Jedna vakcína tedy vychází asi na 520 korun.

Vakcíny přepravil ze Slovenska distributor vakcín Avenier do olomouckého distribučního centra v Hodolanech na náklady Slovenska. „Můžeme potvrdit, že vakcíny dorazily. Dopravu do Olomouce platilo Slovensko,“ odepsala Seznam Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Slovenská strana ve smlouvě deklarovala, že vakcíny darovala jako projev vděku za pomoc při boji proti pandemii v rámci humanitární pomoci. Vakcíny jsou určeny výhradně k „poskytování zdravotní péče, na zamezení šíření pandemie onemocnění covid-19 a na zmírnění jejích negativních důsledků“.

Tisíc ampulí od firmy Moderna šarže 6261D, každá o objemu deseti dávek, budou teď distribuovány praktickým lékařům. Moderna je dvoudávková mRNA vakcína, která vydrží až sedm měsíců při zmražení na -25 stupňů Celsia. Při ledničkové teplotě vydrží třicet dnů.

Reklama

Doporučované