Hlavní obsah

Dárcem orgánů je každý, kdo se toho výslovně nezřekne. Velká Británie chystá radikální zákon

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Velká Británie chystá nový zákon, který udělá z každého člověka automaticky dárce orgánů, pokud se toho výslovně nezřekně. Vláda tak chce vyřešit nedostatek dárců v zemi.

Článek

Nové zákony ve Velké Británii udělají dárce orgánů z každého, pokud se dárcovství výslovně nezřekne. Systém chce vláda zavést poté, co vyšlo najevo, že veřejnost v drtivé většině souhlasí s dárcovstvím orgánů, ale pouze 37 procent Britů se jako dárce opravdu zaregistruje. Díky novým zákonům by podle vlády mohlo být zachráněno až 700 životů za rok. Loni zemřelo v Británii asi 400 lidí, kteří byli zapsaní na transplantační čekací listině.

Výjimku ze zákona tvoří osoby mladší 18 let, mentálně postižení a ti, kteří v Británii žili méně než rok před svou smrtí. Ti, kteří darovat nechtějí, mohou tuto skutečnost zaznamenat telefonicky nebo online v registru dárců.

Legislativa byla v parlamentu představena v červenci 2017 a na podzim se vrátí do poslanecké sněmovny. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zákony vstoupí v platnost na jaře roku 2019, a připomnělo, že darování orgánů zůstává cenným darem. Souhrn zákonů se bude nazývat Maxův zákon - a to poté, co 10letému chlapci Maxi Johnsonovi zachránila transplantace srdce život.

V současné době se musí případní dárci přihlásit do registru dárců orgánů nebo za ně posmrtně rozhodují rodiny. Souhlas s darováním pak udělí méně než polovina rodin.

Reklama

Doporučované