Hlavní obsah

Darkov čeká druhá vlna testování. Šíření nákazy se zastaví, věří hygienička

Foto: Armáda ČR

První vlna testování zaměstnanců v Darkově.

Reklama

Důl Darkov společnosti OKD v Karviné, nejvážnější ohnisko koronaviru v Česku, se připravuje na druhou vlnu testování.

Článek

Zaměstnanci Dolu Darkov, kterým dříve testy vyšly negativně, se jim budou muset podrobit znovu. Hygienici chystají od úterý druhé kolo testování.

„Zhruba před čtrnácti dny jsme dělali první vlnu testování, kdy nakažení šli ihned do izolace. Řadě lidem ale vyšly testy negativně. Právě ty budeme od úterý testovat,“ popsala vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková Seznam Zprávám.

Testování podle ní bude rozprostřeno do několika dnů, ve kterých by hygienici chtěli otestovat stovky lidí. A očekávají spíše optimistické výsledky. „V podstatě předpokládáme, že se nám to zastaví,“ uvedla Lipjaková.

Hygienici sázejí na to, že pomohlo masivní testování před 14 týdny. Tehdy udělali přes 2,5 tisíce odběrů. Konečné číslo se zastavilo na 347 nemocných zaměstnancích a jejich blízkých. Díky plošnému testování šli do izolace nemocní i ti, kteří neměli žádné příznaky a za jiných okolností by mohli nákazu nepozorovaně šířit.

„Bezpříznakové skupiny lidí byly v izolaci, i tak se v dole zastavila těžba a probíhá jenom nutný provoz,“ popsala Lipjaková. Spolu se zvýšenou dezinfekcí by to mělo pomoci při zastavení nákazy.

„Máme situaci pod kontrolou a druhá vlna testování by nám měla ukázat, jak na tom přesně jsme. Pokud by byl někdo pozitivní, ihned půjde do izolace,“ vysvětlila vedoucí hygienička v Karviné.

Podle hygieničky se koronavirus v dolu šířil hlavně kvůli pracovním podmínkám. „V dole jsou takové podmínky, které jsou pro šíření nákazy optimální. Je tam teplo, vlhko a zaměstnanci pracují v zúženém prostoru,“ vysvětlila Lipjaková.

Z dolu se nákaza rozšířila mezi další obyvatele a například radnice v Bohumíně musela kvůli nakažené zaměstnankyni uzavřít odbor dopravy. V Orlové pak onemocněla studentka posledního ročníku gymnázia a jejím spolužákům hrozilo, že budou kvůli povinné karanténě skládat zkoušku až na podzim. Nakonec k maturitě mohou, budou ji skládat v samostatné budově.

Karviná pak v minulém týdnu na svých facebookových stránkách žádala nakažené, aby se chovali ohleduplně a dodržovali karanténu a neopouštěli své domovy.

Reklama

Doporučované