Hlavní obsah

Darkov: U jednoho nakaženého jsme dohledávali i padesát kontaktů

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Nákaza se nemusela šířit jen v šatnách, řada nakažených je bez příznaků, říká hygienička.

Reklama

Důl Darkov byl odstaven z těžby, testování tam odhalilo už 239 nakažených především mezi horníky a jejich příbuznými. Nejde přitom jen o Darkov, ale i o další doly OKD. Nákaza se nemusela šířit jen v šatnách.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Hostem Výzvy byla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Irena Martinková.

Kolik aktuálně evidujete nakažených horníků a jejich příbuzných? V neděli ministr mluvil o 212.

Jedná se o epidemický výskyt v návaznosti na Důl Darkov, proto se ta čísla mění, takže k pondělní 15. hodině má krajská hygienická stanice hlášeno 239 případů onemocnění v návaznosti na Důl Darkov. Z toho se jedná o 174 případů onemocnění u zaměstnanců, dále u jejich 61 rodinných příslušníků a pak máme hlášeny 4 případy osob z jiných firem, které třeba pracovaly pro Důl Darkov.

Darkov bude odstaven z těžby, má tam zůstat asi jenom 150 pracovníků, kteří mají negativní test na covid-19. Zabrání to šíření nákazy?

Je třeba říci, že nákaza způsobená novým koronavirem, je nákaza, jež je velmi kontagiózní a která se šíří kapénkou vzduchem a i pomocí kontaminovaných předmětů. Takže skutečně protiepidemická opatření jsou velmi svízelná v tomto případě.

Hejtman kraje Ivo Vondrák řekl, že není zatím nutné vyhlašovat stav nebezpečí. Kdy by bylo potřeba podle vás takový stav vyhlásit?

Já v tuto chvíli nemám tuto informaci. A pokud jde o ohnisko nákazy, které je na Dole Darkov, tak to ohnisko je lokalizované a je třeba říci, že většina pozitivních osob byla odhalena právě díky plošnému cílenému testování, takže další osoby mohou být včas buď izolovány, pokud měly příznaky, a na osoby bezpříznakové se vztahuje karanténa.

Vy jste plánovali otestovat 2400 lidí. Už se vám povedlo otestovat celý tento počet?

Testování probíhalo od 18. května a pak během víkendu. Bylo otestováno téměř 2,5 tisíce osob. A v podstatě teď ještě v souvislosti s menším ohniskem na dole ČSM-Jih bylo provedeno testování osob.

Průměrně jsme u jednoho nakaženého dohledávali pět kontaktů

Jak se vám daří dohledat kontakty nakažených? Dokázali jste přes víkend dotrasovat všechny a o jak velký okruh jde?

Snažíme se samozřejmě vyhledávat osoby, které mohly být potenciálně nakažené. Průměrně asi jedna osoba má 5 kontaktů, ale máme také i případy, kdy jedna osoba mohla exponovat i 50 kontaktů, takže je to velmi časově náročné včas zajistit protiepidemická opatření u osob, které byly již v epidemiologicky významném kontaktu. Ale snažíme se samozřejmě ze všech sil co nejrychleji ty osoby vyhledat. Využíváme i chytré karantény, byli posíleni pracovníci, kteří vyhledávají tyto kontakty, to jsou armádní medici, takže i z jiných krajů nám pomáhají, snažíme se samozřejmě co nejrychleji ty osoby kontaktovat, abychom ohraničili ohnisko nákazy.

Vám situaci zkomplikovalo i to, že někteří horníci byli pendleři, někteří potom nezvedali telefon. Zlepšilo se to už to?

Zlepšuje se to. V současné době ještě dohledáváme tři pracovníky, takže věřím, že se nám to povede.

Ještě v pátek říkala krajská hygienička Pavla Svrčinová, že je to zoufalství, teď už byste řekla, že se situace zlepšila?

Situace je stále náročná, protože epidemiologové v podstatě pracují už třetí měsíc v kuse a teď nám přibývá těch kontaktů, takže ta práce je stále náročná, ale epidemiologové se snaží, seč mohou.

Jak jsou na tom samotní horníci zdravotně? Ministr zdravotnictví mluvil o tom, že nikdo nepotřeboval hospitalizaci, že měli celkem mírné příznaky.

Ano, skutečně je třeba říci, že téměř 52 procent osob bylo zcela bezpříznakových, takže to je pozitivní informace. Téměř 43 procent mělo lehký průběh. A teď zpětně jsme dohledali, že jedna osoba byla přece jenom hospitalizovaná, nicméně už byla propuštěna do domácí péče.

Čím to je, že se nákaza tak rychle rozšířila? První zprávy byly na konci dubna, pak byly dva potvrzené případy a teď máme z Darkova ohnisko nákazy?

Tak jednak, že jsme provedli testování, protože těch případů samozřejmě bylo pár. A tím, že jsme provedli cílené testování, takže jsme odkryli, jak jsem říkala, tu obrovskou skupinu víc jak 51 procent osob, které neměly vůbec žádné příznaky. Takže díky tomu testování jsme odkryli potenciální zdroje.

Máte informace o tom, jak se dodržovala hygiena v samotném Dolu Darkov? Hospodářské noviny citovaly jednoho horníka, který nechtěl být jmenován, a ten mluvil o tom, že se zaměstnancům jen namátkově kontrolovala teplota?

Nemám tyto informace. Ale krajská hygienická stanice, protože nařizovala protiepidemická opatření nejen na Dole Darkov, ale i na ostatních dolech, které patří OKD, prováděli namátkové kontroly, a z naší strany v den D, kdy jsme prováděli kontroly, ty nedostatky zjištěny nebyly.

Společná cesta do práce i šatny byly rizikové

A můžete potvrdit tu informaci, že se nákaza měla šířit v šatnách, kde je právě velké množství horníků v jeden moment?

Nemohu to potvrdit, protože, jak jsem v úvodu řekla, jedná se o velmi kontagiózní a nakažlivé onemocnění, takže nemůžu říct, že původcem byly jednoduše šatny. Existuje určitá samozřejmě pravděpodobnost, ale těch možností byla celá řada. Těch rizikových faktorů je povícero, mimo jiné kumulace pracovníků, kteří třeba jezdí společně dopravním prostředkem, automobilem do práce. Čili ta expozice a epidemiologicky významný kontakt je, pokud osoby jsou v úzkém kontaktu déle než 15 minut v uzavřeném prostoru. Takže třeba i cesta autem několika osob samozřejmě zvyšuje riziko, že u nich k nákaze dojde. Takže těch momentů určitě bylo více.

Podařilo se hygienikům dohledat, kdo byl tzv. pacientem nula v tomto případě?

Nepodařilo se, protože to, že někdo onemocní jako první, neznamená, že je pacientem nula. Už vzhledem k tomu, že tady máme velkou kohortu čili skupinu osob, která nemá příznaky. Takže pacient nula klidně mohl být někdo z osob, které byly bezpříznakové. A imunitní systém každého funguje poněkud jinak, takže to, že jsme někoho vyhledali v polovině dubna, neznamená, že byl pacientem nula.

U vás se teď ta opatření nebudou takovým způsobem rozvolňovat jako ve zbytku republiky, zůstanou tam nějaké restrikce, pomůže to zabránit šíření koronaviru?

Věříme, že ano, bylo vydáno opatření č. 2 krajské hygienické stanice, které vstoupilo v platnost v pondělí, takže až do odvolání na území okresu Karviná. A spočívá v omezení konání hromadných akcí ve venkovních i vnitřních prostorech nad 100 osob, pak se týká nařízení zákazu návštěv, pacientů ve zdravotnických zařízeních, jsou tam samozřejmě i určité výjimky, na které se to opatření nevztahuje. A pak se to nařízení týká zákazu návštěv v zařízeních sociálních služeb v pobytové formě ve všech odlehčovacích sociálních službách. Chceme chránit tu nejvíc ohroženou populaci na území okresu Karviná. Ale určitě je třeba říci, že s ohledem na způsob přenosu nákazy ten virus tady je, takže je třeba dodržovat zásady respirační hygieny, zásady hygieny mytí rukou, stále platí dodržování dvoumetrového odstupu. Ten virus tady bude, my se musíme naučit s ním žít. Ale musíme dodržovat protiepidemická opatření, abychom toho původce vlastně nepřenesli na ty rizikové skupiny.

Reklama

Doporučované