Hlavní obsah

Daroval miliardu dolarů na boj proti koronaviru. Čtvrtinu všeho co vlastní

Foto: Profimedia.cz

Jack Dorsey na tiskové konferenci v Londýně

Reklama

Koronavirus ochromuje zdraví lidí, nemocnice i ekonomiku. Peníze na boj proti němu jsou potřeba v každé zemi. Jak pomáhají lidé z nejbohatších pater společnosti?

Článek

Jeden z největších finančních darů, které poputují na pomoc v boji proti šířící se nemoci covid-19, oznámil v úterý Jack Dorsey, šéf a zakladatel americké internetové společnosti Twitter. Přislíbil darovat jednu miliardu dolarů, která podle jeho slov dělá více než čtvrtinu z jeho celkového jmění. Třiačtyřicetiletý podnikatel zatím nespecifikoval, do jakých oblastí jeho peníze poputují, připojil ovšem ke svému příspěvku sdílený dokument, jehož obsahem budou právě budoucí transakce.

Ani tato enormní částka ovšem neumlčela některé otázky na sociálních sítích. Dorsey má na dar totiž využít své akcie ze společnosti Square, kde rovněž působí jako zakladatel a šéf. Peníze by pak měly být distribuovány jeho charitativním fondem Start Small. Svou volbu ale už předem hájil ve vláknu dalších příspěvků tím, že ve společnosti Twitter nemá takové množství akcií jako ve Square. Zároveň vyslovil svou naději, že tento krok inspiruje další k podobným činům a oznámil také, které projekty bude financovat po pominutí pandemie, jedním z nich je zdraví a vzdělávání dívek.

Tim Cook

Pomáhat chce i Tim Cook. Do křesla generálního ředitele společnosti Apple usedl v roce 2011, v této době ale míří peníze jeho společnosti nejen do výroby elektronických zařízení, nýbrž i do výroby ochranných štítů nebo obličejových masek, kterých se podle Cookových slov dostalo do světa už více než dvacet milionů. Co se týče ochranných štítů, pokud vše půjde podle plánu, měla by společnost produkovat milion týdně. Vyráběné ochranné prostředky směřují primárně do řad zdravotníků, kde jsou nejvíce potřeba. Co nejdříve to bude možné, chce Apple těmito pomůckami zásobovat i další země, prozatím je tato pomoc určena Spojeným státům.

Z majetku tohoto podnikatele odtékají peníze i v rámci darů. Věnoval například přibližně 7 milionů dolarů čínské nadaci, která jimi měla podpořit 6 nemocnic v provincii Chu-pej, jejíž hlavní město se stalo „kolébkou“ koronaviru.

Bill Gates

Tento čtyřiašedesátiletý spoluzakladatel Microsoftu patří dlouhodobě mezi nejbohatší lidi světa. V době, kdy celý svět strádá, se rozhodl pomoci společně se svou manželkou Melindou i on. Gates se zaměřil především na výrobu vakcíny. Prostřednictvím vlastní nadace chtějí manželé finančně podpořit sedm výzkumných laboratoří, které se zaměřují na vývoj vakcíny, celkem plánují do celého procesu investovat několik miliard dolarů.

„Dát těch pár miliard v téhle situaci, kdy můžeme ztratit biliony, za to stojí, ” prohlásil Gates v rozhovoru pro The Daily Show.

Jack Ma

Pomoc přichází i z Číny a to v podobě nejbohatšího čínského podnikatele Jacka Ma. Tento ředitel společnosti Alibaba Group pomáhá hned v několika odvětvích. Například už v lednu spustila jeho firma pro obyvatele provincie Chu-pej online konzultace s lékaři přes dvě různé aplikace. Co se týče hmotné pomoci, Ma už věnoval několik milionů ochranných roušek, testovacích sad, ale i plicních ventilátorů do mnoha zemí, mezi které patří třeba i Spojené státy. Momentálně se jeho pomoc soustředí převážně do zemí Afriky, kde by pandemie mohla mít katastrofální následky.

Mezi ty nejbohatší, kteří přispěli na boj proti koronaviru finančně pak patří i zakladatel řetězce Amazon - Jeff Bezos. Ten daroval americkým potravinovým bankám přibližně 100 milionů dolarů. Skrz nadaci manželů Gatesových nabídl 25 milionů dolarů na podporu vývoje vakcíny i spoluzakladatel a výkonný ředitel Facebooku Mark Zuckerberg. Nejbohatší Evropan a předseda představenstva impéria LVMH Bernard Arnault zase přeměnil své francouzské závody, které jindy vyrábějí luxusní kabelky, na výrobny dezinfekčních gelů na ruce.

Jsou ale i případy, jejichž příběh nepůsobí tak pozitivně, jedním z nich je i ten Elona Muska. Jeho tvář je v posledních letech známá díky automobilce Tesla. Díky jeho příspěvkům na sociálních sítích o pandemii koronaviru bylo možné pozorovat Muskův rezervovaný pohled na celou věc. Jak rychle se ovšem měnila čísla nakažených, měnil se i jeho přístup.

Podle dostupných informací koupil v Číně přes 1000 plicních ventilátorů, které pak doručil do Kalifornie, po obdržení 40 z nich se jimi na Twitteru pochlubil účet sdružující nemocnice v New Yorku. Podle některých médií, jako je anglický mezinárodní deník Financial Times, ale na zveřejněných fotografiích nebyl správný typ ventilátoru. Přístroj na fotografiích je totiž určen pro potřeby pacientů se spánkovou apnoe a nikoli pro pacienty v horším stádiu nemoci covid-19, zařízení pro léčbu apnoe jsou mimo jiné také levnější. O pár dní později se na tom samém účtu objevila fotografie s pravým plicním ventilátorem, prvotní fotografie jsou ovšem stále dostupné.

Reklama

Doporučované