Hlavní obsah

Dát sudímu mikrofon, aby divákům verdikt videa vysvětlil? S tím bych počkal, říká expert

Roman Hrubeš vysvětloval, kudy by se měl v Česku vyvíjet projekt fotbalového videorozhodčího.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Od příští sezony už by video mělo pomáhat rozhodčím ve 3–4 zápasech každého ligového kola.

Článek

Česká nejvyšší fotbalová soutěž patří mezi první ligy v Evropě, které začaly používat systém VAR, tedy videoasistenta rozhodčího.

Nasazuje se na jaře obvykle v jednom utkání v kole. „S tím do budoucna nemůžeme vystačit. Cílem je spustit VAR ve třech, možná čtyřech utkáních v každém kole,” informuje o plánu pro příští sezonu Roman Hrubeš, člen komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Právě on má projekt videorozhodčích v Česku na povel.

V současnosti je vše limitováno tím, že k dispozici je jediný přenosový vůz O2 TV, jenž splňuje standardy, které umožňují videorozhodčího na zápas nasadit. Už se ale staví vůz další, aby se kapacita rozšířila.

„Druhou variantou je systém centrální, který používají třeba v Německu, bude zapojen i na MS v Rusku. Tam se prostřednictvím optických kabelů svádějí všechny informace a záběry do jednoho centra, kde je vyhodnocují. To je ovšem systém ekonomicky tak náročný, že je zcela mimo naše možnosti,” podotkl Hrubeš.

Připouští, že zatímco diváci u televize mají díky komentátorům a opakovaným záběrům obvykle přehled, co se děje, na stadionech vzniká při přezkoumávání situací videem jisté informační vakuum.

V ragby je zvykem, že komunikace mezi sudím na ploše a videorozhodčím probíhá tak, že ji i diváci na stadionu mohou doslova „live” sledovat.

„Upřímně, něco takového, jako že ve vypjaté chvíli zápasu, po přezkoumávání incidentu u videa, když dneska vidíme, co tam kolikrát předvádějí trenéři, funkcionáři, neřkuli diváci, dáme ještě rozhodčímu do ruky mikrofon, aby před hlavní tribunou verdikt vysvětloval, si moc představit nedokážu. S tím bych ještě počkal,” usmívá se Hrubeš.

Jak u videa posuzoval kontakt slávisty Ngadeua s jabloneckým Jovovičem ve finále poháru? Kdy se hlavní sudí osobně odebere prohlížet si herní situaci na monitoru a kdy ne? Jak bude systém fungovat na MS v Rusku, jaké se tam chystají novinky? Na které zápasy příštího ligového kola bude systém VAR nasazen? Odpovědi najdete ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované