Hlavní obsah

Dat už je dostatek. Vědci sestavili žebříček vakcín podle účinnosti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Většina vakcín proti koronaviru chrání před úmrtím, tvrdí vědci z floridské univerzity. Z jejich studie vyplývá, že nejúčinnější jsou vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Článek

Shrnutí účinnosti osmi různých vakcín ukázalo, že vakcína společnosti Pfizer/BioNTech dokáže zdárně působit proti nejméně dvěma znepokojivým kmenům koronaviru. Podle vědců současná vakcína poskytuje vysokou úroveň ochrany před hospitalizací a úmrtím z důvodu nákazy koronavirem. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Účinnost proti onemocnění covid-19 dosahovala v průměru asi 85 %. Uvedli to Julia Shapirová, Natalie Deanová, Ira Longiniová a jejich kolegové ve studii, která byla zveřejněna v pátek. Výzkumníci z floridské univerzity porovnávali údaje z časopiseckých článků a zpráv v médiích o přípravcích, které prošly studiemi.

„Tyto odhady by měly být užitečné pro konstrukci matematických modelů dopadů očkování a pro politická rozhodnutí, která se očkování týkají,“ uvedli autoři studie. Výzkum, jenž byl financován americkým Národním institutem zdraví, plánují aktualizovat, jakmile budou k dispozici další data.

Foto: Shapiro et al. 2021, MedRxiv (doi: https://doi.org/10.1101/2021.05.20.21257461)

Porovnání jednotlivých vakcín podle účinnosti v zamezení onemocnění Covid-19 po dokončeném očkování

Účinnost vakcíny k prevenci jakéhokoli onemocnění způsobeného covidem-19 vědci odhadli pro všechny vakcíny, které se zavádí v celosvětovém měřítku. Patří mezi ně produkty společností Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Novavax, Sinovac Biotech a Sinopharm.

Nejlépe z průzkumu vyšly vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které měly účinnost přes 94 procent. Hůře si pak sestupně počínaly vakcíny společností Novavax a AstraZeneca, s účinností 89 procent a 81 procent. Nejhůře z celé studie vyšly vakcíny čínské. Vakcíně společnosti Sinopharm vědci přiřkli 78procentní účinnost, vakcíně Sinovac pouze 50 procent.

Vědci také zjišťovali, jak vakcíny brání případnému přenosu viru dále. Tedy o kolik vakcína snižuje nakažlivost plně očkovaného jedince. V průměru šlo o 54% snížení. Do tohoto průměru ovšem nebyla započítána vakcína Pfizer/BioNTech, která měla odhadovanou účinnost proti šíření viru až 94 procent, a Moderna s 80% účinností. Vakcína firmy AstraZeneca podle studie zabrání přenosu viru v 50 procentech případů a Johnson&Johnson má v tomto ohledu 65% účinnost.

Nebývalá rychlost, s jakou byly vyvinuty a po celém světě zavedeny bezpečné a účinné vakcíny, umožnila obnovení provozu mnoha ekonomik a připravila půdu pro zotavení z nejhorší pandemie za posledních sto let. Přesto hrozí, že nekontrolované šíření viru SARS-CoV-2 povede ke vzniku nových variant, které mohou oslabit účinnost tohoto očkování.

Vědci z Floridské univerzity uvedli, že ochrana proti jakémukoli onemocnění při nákaze u tří tzv. rizikových variant dosahuje v průměru 86 % u mutace B.1.1.7, která byla poprvé zjištěna ve Velké Británii, 61 % u mutace P.1, která byla příčinou explozivní epidemie v Brazílii, a 56 % u mutace B.1.351 objevené v Jižní Africe.

Vědecký tým ale také zkoumal, jak dokážou s nově objevenými mutacemi, které vyvolávají obavy, bojovat vakcíny jednotlivé. Výzkumníci zjistili, že na tzv. britskou mutaci vakcíny reagují poměrně dobře. Naproti tomu ale mají vakcíny podle vědců značně sníženou účinnost u variant objevených v Brazílii a Jižní Africe, a to v důsledku mutací, které ovlivňují imunitní funkci.

Proti tzv. brazilské variantě je tak vakcína společnosti Pfizer účinná ze 75 procent, vakcína společnosti AstraZeneca ale pouze ve 22 procentech případů.

Reklama

Doporučované