Hlavní obsah

Data jako důkaz vraždy. Češi dokázali prolomit údaje z chytrých hodinek

Rozhovor s Dušanem Kožušníkem, majitelem společnosti Compelson.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Technologická firma Compelson využila pandemie k rozšíření softwaru pro vyšetřování mobilních telefonů. Digitální stopy umí vytáhnout i z populárních chytrých hodinek.

Článek

Zatím se čeští odborníci z firmy Compelson zaměřovali hlavně na mobilní telefony a způsob, jak z nich dostat ztracená data, fotografie nebo jiné důkazy. Teď k mobilům přidali i chytré hodinky, konkrétně Apple Watch.

„Dokážeme pomocí skrytého diagnostického konektoru, který ty hodinky mají, a pomocí speciální čtečky vyčíst data, která ten uživatel ani netuší, že v těch hodinkách má,“ potvrzuje v rozhovoru pro SZ Byznys Dušan Kožušník, majitel Compelsonu.

Na první pohled nenápadná informace například o srdečním tepu pomohla vyřešit už několik závažných kriminálních kauz.

„Je to strategicky velmi zajímavá věc a pomohlo to vyřešit řadu trestných činů brutálních vražd, kdy například pachatel se snažil kamuflovat, že to bylo cizí zavinění, ale zvýšený puls nebo nějaká geolokace prokázala opak,“ vylíčil Dušan Kožušník s tím, že jde o jeden z důkazů při forenzní analýze, protože chytré hodinky jsou v podstatě zmenšený telefon.

COMPELSON

Česká technologická společnost, která se zaměřuje na vyšetřování mobilních telefonů.

Vytváří software, který umí prolomit většinu typů mobilních telefonů a získat z něj ztracená data, soubory, fotografie nebo důkazy. Letos představila verzi pro chytré hodinky.

V oboru patří k nejlepším na světě. Svůj software prodává do 160 zemí světa a mezi zákazníky má prestižní instituce jako Interpol, Scotland Yard, FBI, CIA a dodává i Policii ČR.

Bezpečností mobilních telefonů se Kožušník zabývá od 90. let. Teď patří jeho firma ke špičce v oboru forenzní analýzy mobilních telefonů. Jak ale Kožušník zdůrazňuje, nedělají „vyšetřování telefonů na dálku a žádnou špionáž“. Jednodušší verzi jejich softwaru vyhledávají lidé, kteří chtějí data převést mezi přístroji, přišli o ně nebo se cítí poškozeni a hledají důkaz pro řešení obchodních nebo soudních sporů.

Narůstá i naše spolupráce s armádami, protože armády ve světě budují divize kromě fyzického boje i pro boj digitální.
Dušan Kožušník, zakladatel Compelsonu

V jednodušších případech stačí připojit telefon speciálním kabelem k počítači, v tom složitějším musí do laboratoře. Třeba když z přístroje potřebují důkazy a informace soudní znalci.

„Digitální stopa je v tom dnešním světě klíčová a pandemie toto ještě umocnila, protože život lidí, celých národů se totálně přesunul do digitálna a potřeba vyšetřovat, co se v digitálním světě děje, je dnes ještě významnější,“ je přesvědčen Dušan Kožušník z Compelsonu.

Software využívají lidé ve 160 zemích světa. Forenzní verze používají instituce jako Interpol nebo Scotland Yard, CIA, FBI, pracuje s ním i česká policie. „Narůstá i naše spolupráce s armádami, protože armády ve světě budují divize kromě fyzického boje i pro boj digitální. Tam máme roli poradenskou a například i česká armáda buduje divizi pro boj v digitálním světě,“ uvedl Dušan Kožušník.

Jak bezpečně zacházet se svým mobilem? A jak by mělo vypadat funkční heslo? Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované