Hlavní obsah

Data: Kdo umírá na covid? Stoupá podíl mladších ročníků

Foto: David Neff

Ilustrační fotografie.

Reklama

Očkovaných seniorů nad 80 let přibývá a díky tomu se v únoru snížil podíl této věkové skupiny na všech úmrtích kvůli nemoci covid-19. Naopak mírně stoupl u většiny ostatních kategorií.

Článek

Ve srovnání s předchozími měsíci se na datech Ministerstva zdravotnictví ukazuje nový trend: s přibývajícím počtem očkovaných seniorů ve věku nad 80 let klesá jejich podíl na úmrtnosti.

Z dat vyplývá, že senioři již netvoří většinu úmrtí spojených s infekcí covid-19. Od září, kdy zemřelých začalo rapidně přibývat, se podíl věkové kategorie 80+ z celkového počtu úmrtí držel na zhruba 50 %. Nyní se poprvé od té doby výrazněji snížil na současných 44,2 procenta.

Zatímco nejstarší věková kategorie zaznamenala v datech viditelný pokles, podíl ostatních se mírně zvýšil. Fakticky to znamená, že mladší ročníky mají nyní v poměru úmrtí o něco vyšší zastoupení, než měly v předchozím měsíci, a to bez ohledu na celkový počet úmrtí.

Výjimku představují všechny kategorie 0–34 let, které zůstávají prakticky na nule.

Pokles úmrtí v kategorii nad 80 let přišel v době, kdy se počet dávek vakcíny podaných seniorům začíná blížit ke 200 tisícům. Celkem má za sebou očkování 57 763 osob starších 80 let, nejvíce jich bylo očkováno v Praze.

Izrael to zjistil první

I v Česku by tedy mohlo jít o první náznak podobného vývoje, jaký je nyní patrný v Izraeli. Tam se po postupující proočkovanosti obyvatel významně snížila úmrtnost seniorů v souvislosti s infekcí, a to i přesto, že se země v současné době potýká s vysokým nárůstem britské mutace koronaviru. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu také uvedl, že z 1,5 tisíce úmrtí za minulý měsíc nebylo očkováno 97 % osob.

Česká republika – podobně jako zbytek světa – ale na západoasijskou zemi v očkování stále beznadějně ztrácí. Izrael už totiž zvládl podat alespoň jednu dávku vakcíny 82 % své populace. V Česku je tento ekvivalent 4,85 %.

Reklama

Doporučované