Hlavní obsah

Data lidí, kteří míří na očkování, půjdou přes malou firmu z Ostravy

Foto: Shutterstock.com

Testování na covid-19 ani očkování se neobejdou bez rezervačního systému.

Reklama

Firma, jíž teď musí lidé kvůli covidu svěřit rodné číslo, telefon a s nástupem očkování zřejmě i další údaje, vznikla z peněz vydělaných za plastické operace. Tvrdí však, že zneužití dat v jejím systému nehrozí.

Článek

Není mnoho „eseróček“ se základním kapitálem 100 tisíc korun, která by se mohla pochlubit, že během několika měsíců obslouží miliony Čechů.

Ostravská společnost Reservatic to v zásadě udělat může. Na podzim získala státní zakázku na základní službu centrálního rezervačního systému pro objednávání k testům na koronavirus. A tutéž službu poskytne také při rezervacích na očkování, které se má v příštích týdnech a měsících stát rozhodujícím krokem při utlumení pandemie.

Většinový podíl ve firmě vlastní plastický chirurg Otakar Lucák. Před několika lety prodal svoji ostravskou kliniku, která vydělávala na úpravách tělesných partií, a získané peníze investoval do vývoje rezervačního systému.

„Po založení společnosti Reservatic byl projekt dále financován z osobních zdrojů společníků, kteří se podíleli a podílí na vývoji softwaru. Společnost dodnes využívá pouze vlastní finanční zdroje a finance získané prodejem softwaru,“ uvedl Otakar Lucák na dotaz Seznam Zpráv.

Lékař, který je na Ostravsku známý také jako člen amatérské rockové kapely, jinak stále pokračuje i ve svém původním povolání. „V omezeném rozsahu provozuji dále svou praxi plastického chirurga na jedné soukromé pražské klinice,“ dodal.

Chceš objednat? Odhal se

Zakázka pro Reservatic není zajímavá výší, pohybuje se v řádu několika milionů korun, ale spíš obsahem.

Přes systém malé společnosti prochází totiž s každou rezervací osobní údaje dotyčného - kromě jména a adresy musí lidé při zadávání rezervace na webu vypsat také rodné číslo, zdravotní pojišťovnu, telefon a e-mailovou adresu.

Takovou sumu údajů o většině lidí v republice mají pohromadě asi jen státní úřady.

Zástupci společnosti Reservatic i Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která si jménem státu službu pro rezervační systém objednala, zdůrazňují, že ochrana osobních údajů je důsledně zajištěna.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

S názvem společnosti, která poskytuje rezervační systém, se setká už nyní každý, kdo se přes ni objednává k odběru na covid-19.

Nasvědčuje tomu i smlouva o zakázce, která věnuje ochraně údajů (GDPR) několik stránek a například stanoví, že firma musí informace o přihlášených následně vymazat.

„Vzhledem k tomu, že projekt není stavěn jednoúčelově a že o důvěru jak klientů, tak i poskytovatelů rozhodně nechceme přijít, je na bezpečnost i ochranu osobních údajů kladen maximální důraz,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv menšinový spoluvlastník firmy Reservatic Jiří Kubica. On je ve firmě tím, kdo zastřešuje technologickou stránku projektu.

Když vyjmenuje zákony a předpisy, které firma splňuje, upozorní také na dosavadní kontroly, jimiž prošla.

„Systém byl několikrát podroben obecnému zkoumání z pohledu bezpečnosti i ochrany osobních údajů a nikdy nebyl shledán problém,“ dodal Jiří Kubica. Zabezpečení dat je podle něj také pravidelně kontrolováno například systémem Security Metrics.

Jenom dvě nabídky

Díky požadované ceně do dvou milionů korun se při výběru poskytovatele rezervačního sytému nemusela vypisovat veřejná soutěž. Státní agentura NAKIT coby zadavatel napřímo oslovila osm dodavatelů - pět ze Spojených států a tři firmy z Česka s podobným názvem: ostravskou Reservatic, brněnskou Reservio a libereckou Reservanto. Nabídku podaly jen dvě české společnosti, Reservatic a Reservanto.

„Nabídky byly hodnoceny dle dvou kritérií, a to dle nabídkové ceny a plnění technických (funkčních) požadavků. V obou těchto kritériích byl úspěšnější dodavatel Reservatic, a proto s ním byla uzavřena smlouva na plnění této veřejné zakázky,“ vysvětlil ředitel NAKIT Vladimír Dzurilla.

Poražený finalista se necítil ukřivděný. „ Myslím si, že zadání bylo férové,“ řekl redakci šéf firmy Reservanto Petr Jarkovský.

Hůře výběr hodnotí třetí oslovená česká firma Reservio která se přitom také zaměřuje na nemocnice (poskytuje rezervační systém například zdravotnické skupině Agel) a původně spolupracovala i na testování covidu-19 se státem.

„Požadavky zadavatele pro nás byly nepřijatelné,“ uvedl pro Seznam Zprávy šéf Reservia Boris Bošiak. Blíže však nechtěl požadavky NAKIT rozebírat.

Podle zakladatele projektu Hlídač státu Michala Bláhy, který se zaměřuje právě na digitalizaci a transparentnost veřejných služeb, se ale výběrové řízení zdá být v pořádku. V tom, jak byla zakázka nastavená, nevidím problém,“ řekl Bláha.

Jedna smlouva stačí

Přinejmenším u ceny se ale původní kritéria zakázky změní.

Podle smlouvy o zajištění centrálního rezervačního systému, kterou NAKIT a Reservatic uzavřely v říjnu, neměla hodnota zakázky překročit 1,624 milionu korun bez daně z přidané hodnoty.

Poté, co se vláda rozhodla o zpřístupnění rychlých antigenních testů všem občanům zdarma a počet odběrných míst se z původních 150 rozšířil, uzavřely smluvní strany dodatek, kterým se částka zarovnala na dva miliony korun bez DPH.

Pod původní smlouvu z října se navíc podle ředitele NAKIT Dzurilly zahrne i rezervační servis pro očkování, nejspíš dalším dodatkem - přestože se ve smlouvě výslovně píše jen o testování. „Máme licenci pro rezervace, kterou můžeme použít jak pro odběrná místa, tak pro vakcinace,“ uvedl Dzurilla.

Cena však z pohledu firmy asi není rozhodující. Bylo ostatně běžné, že dodavatelé rezervačních aplikací poskytovali nemocnicím služby pro testování na covid zdarma.

Jde spíše o marketingový přínos. Název společnosti uvidí každý, kdo se zapisuje do jejího pořadníku (nejen ve formuláři na webu, ale i na potvrzení v e-mailu). Rozsáhlá zakázka pro stát může také zapůsobit jako dobrá reference pro budoucí projekty.

Reklama

Doporučované