Hlavní obsah

Šéf české pobočky Huawei před kamerou: Co řekl ke slovům o čínské hrozbě?

Večerní zprávy: Huawei jako bezpečnostní hrozba? Rozhovor s generálním ředitelem Huawei pro Českou a Slovenskou republiku Radoslawem Kedziou.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Data neshromažďujeme, s čínskou vládou nespolupracujeme. Proč se šel za firmu přimlouvat na Hrad čínský velvyslanec, na to se musíte ptát jinde. Generální ředitel česko-slovenského zastoupení čínského technologického obra Radoslaw Kedzia odpovídal na otázky Seznamu.

Článek

Bylo to v půli prosince, když Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) označil čínskou společnost Huawei za bezpečnostní hrozbu. K závěrům úřadu se připojila vláda; premiér Andrej Babiš nařídil, aby se Úřad vlády zbavil mobilů této firmy. A krátce na to kabinet uložil strategickým společnostem, jakými jsou například elektrárny, aby analyzovaly rizika užívání softwaru a hardwaru čínských společností.

Firma se vůči postupu českých úřadů ohradila a ve svých stanoviscích opakovaně odmítá, že by představovala jakékoli riziko. Polák Radoslaw Kedzia, který již čtvrtým rokem stojí v čele regionálního zastoupení Huawei pro Českou a Slovenskou republiku, nyní souhlasil s rozhovorem na kameru.

Ve Večerních zprávách Televize Seznam prohlásil, že ke kritice Huawei chybí jakékoli důkazy. „Veškerá obvinění proti mojí společnosti se zakládají spíše na tom, co se povídá. Na informacích, které nejsou na ničem založeny. Kritika mnohdy vychází jen z toho, že jsme čínská firma. Že možná nejsme pro lidi dostatečně transparentní a že nejsme dobře známí,“ prohlásil Kedzia.

Pracuje tedy i například FBI s drby, pokud přišla s tvrzením, že firma Huawei platila svým zaměstnancům za to, že budou sbírat data o zákaznících? „Podívejte se, já nepracuji ve Spojených státech a něco takového nemohu komentovat. Pokud vím, tento případ už ale byl uzavřen,“ reagoval.

V rozhovoru, který si můžete pustit v úvodním videu, mnohokrát zopakoval, že zařízení a technologie, které společnost nabízí, jsou bezpečné.

A co řekl na námitku, že přímo v čínských zákonech je zakotvena povinná spolupráce všech čínských firem s tamní vládou? Podle generálního ředitele takto Huawei s Čínou nespolupracuje. A pokud by čínská vláda za firmou Huawei přišla s požadavkem o poskytnutí dat o zákaznících, společnost by podle Kedziy odmítla.

Reagoval i na dotaz, proč tedy poté, co NÚKIB vydal varování před riziky Huawei, členy vlády i prezidenta obcházel čínský velvyslanec a za zájmy společnosti lobboval. „To se musíte zeptat čínského velvyslance. My jsme soukromá společnost. Nemůžete mě žádat o komentář toho, jak postupuje čínský velvyslanec,“ sdělil.

Uvedl ovšem, že samotné společnosti Huawei se nedaří spojit se s lidmi z úřadu pro kybernetickou bezpečnost. Sám se pokusil s vedením NÚKIB setkat osobně, aby si mohli situaci vyjasnit, úřad však na žádost odpovídal vyhýbavým způsobem a oddaloval schůzky. „Poslali jsme dopis, ve kterém jsme vyzdvihovali nekonzistentnost jednotlivých obvinění a chtěli jsme se obhájit a vysvětlit situaci,” řekl Kedzia v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Deník N dnes napsal, že Huawei v dopise požaduje zrušení nebo úpravu varování, které NÚKIB vydal. Odpověď chce čínská firma do 14. února, dopis podle Deníku N v pátek projedná vláda.

Reklama

Související témata:

Doporučované