Hlavní obsah

Data o vakcínách: Česko nechrání ty nejohroženější

aktualizováno •

Podíl očkovaných sedmdesátníků se v Česku vyhoupl nad podíl očkovaných osmdesátníků. Seznam Zprávy zmapovaly, v kterých regionech se na nejstarší lidi zapomnělo.

Reklama

Článek

Podle zjištění Seznam Zpráv se tak stalo napříč republikou, ve všech obcích s rozšířenou působností kromě dvou – Neratovic a Pacova. Navíc se dlouhodobě ukazují velké oblastní rozdíly.

Celkový podíl proočkované populace 80+, které stát umožnil dostat vakcínu prioritně již od poloviny ledna letošního roku, je očkováno více než 80,4 procenta, zatímco věková skupina mezi 70 a 80 lety je proočkována z 83 procent.

Z mapy, která je vystínována podle podílu proočkovaných seniorů ve věku 80 a více let alespoň 1. dávkou vakcíny, je na první pohled vidět, že nejvyšší procento mají Čechy, zejména jih a východ, plus hlavní město a okolí.

Naproti tomu na Moravě, zvláště pak na severu a východě, ale také v samotném západním cípu Čech jsou nejstarší věkové kategorie proočkovány nejméně.

Při detailním pohledu na mapu jsou pak vidět i rozdíly mezi jednotlivými obcemi s rozšířenou působností: deset z obou pólů, tedy s nejméně a nejvíce očkovanými seniory, jsou zobrazeny v grafu.

Seznam Zprávy už dříve opakovaně upozorňovaly, že podíl očkovaných seniorů s rostoucím věkem klesá. A platí to v celoplošném měřítku stále.

ÚZIS veřejná data o vakcinaci nejčastěji poskytuje strukturovaná podle věku, kde je celá skupina seniorů zahrnuta v kategorii 80+. Jenže v datech, která jsou určena jen zákonodárcům, je už tato skupina strukturovaná podrobněji. A je z nich jasně vidět, jak zásadně klesá proočkovanost lidí z nejstarších věkových kategorií.

Lze dovozovat, že část seniorů zůstala zcela bez pomoci a přestože měli být očkováni prioritně, úplně propadli sítem. Důvodem může být i to, že neměli nikoho, kdo by jim pomohl s relativně složitou registrací a rezervací a postupně se na ně zapomnělo. To popisovaly Seznam Zprávy v polovině května.

Poté se redakci ozvali čtenáři, kteří se svěřovali se svými zkušenostmi, když se pokoušeli registrovat na očkování své rodiče ve vysokém věku. Senioři od 80 let se mohli registrovat hned od poloviny ledna, mnoho z nich ale nemělo informace, nemají připojení k internetu, neumějí zacházet se systém online, a především – celý systém nebyl připravený.

Babička zůstala viset v systému

„Řešil jsem registraci pro babičku (letos oslavila 100. narozeniny) a po úspěšné registraci jsem čekal na SMS s PIN2, abych mohl rezervovat termín. Když se ale ani po několika týdnech nic nedělo a ze zpráv jsem se dověděl, že se otevírá registrace pro mladší lidi, zkusil jsem zavolat na info linku Jihomoravského kraje – podle reakce paní na lince jsem zdaleka nebyl první se stejným problémem,“ popsal své potíže s registrací své příbuzné čtenář Seznam Zpráv.

„V podstatě šlo o to, že babička jaksi zůstala viset v systému, PIN2 by nikdy nepřišel (ale novou registraci jsem v té době udělat nemohl, systém to neumožňoval… prostě bezvýchodná past). Paní na lince naštěstí disponovala oprávněním udělat novou registraci a PIN2 přišel asi hodinu poté.“

Velká očkovací centra v Praze a Brně se otevřela až později na jaře, do té doby vakcinaci zajišťovaly nemocnice. Praktičtí lékaři, kteří mohli oslovit seniory, si dlouho stěžovali na nedostatek vakcín, která vláda přednostně distribuovala právě do očkovacích center.

„Zapomenutí“ senioři

S nepodchycenými seniory částečně pracuje neziskový sektor, který zajišťuje vakcinaci lidí s omezenou nebo žádnou pohyblivostí. To ale nestačí. Pořád zbývá mnoho lidí, kteří se pohybovat mohou, ale dojezdové vzdálenosti do center nebo nemocnic mají v desítkách kilometrů.

„Stát nesmyslně lpí na absolutní kontrole a apriorně nedůvěřuje neziskovému sektoru,“ popisuje Jindřich Vobořil z organizace Podané ruce s tím, že „nevládky“ jsou podle něj daleko více připravené a umějí na rozdíl od státních institucí pracovat takzvaně v terénu.

O větší dostupnost vakcín usilují i samosprávy. „Tempo vládního očkování je bídné. Proto plánujeme velkou jízdu očkovacího autobusu po Praze! Oslovil jsem starosty, ať pomohou vybrat vhodná stanoviště (rušná místa nebo akce). Chceme lidem očkování maximálně ulehčit,“ nechal se slyšet pražský primátor Zdeněk Hřib, když v pondělí 12. července veřejnosti oznámil, že po metropoli začne jezdit očkovací autobus.

V červnu se podle průzkumů nechtělo nechat očkovat jen zhruba 12 % obyvatel starších 60 let. Naopak 88 % si přálo dostat vakcínu.

Reklama

Doporučované