Hlavní obsah

Data: Očkování bez registrace se u Čechů minulo účinkem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Nové očkovací centrum v OC Nový Smíchov má zvýšit počet očkovaných, doufá vláda.

Reklama

Již týden fungují v Česku očkovací centra, která umožňují podání vakcíny bez předchozí rezervace termínu. Počet zájemců o očkování se však nijak nezvýšil, ukazují statistiky.

Článek

V pondělí ráno se v nákupním centru na pražském Smíchově otevřelo očkovací místo, kam mohou dorazit zájemci o očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace.

Je už třetí v pořadí – od pondělí 12. července fungují v Praze dvě obdobná místa v nákupním centru na Chodově a na Hlavním nádraží. „V nákupním centru na Chodově se od pondělí do pátku naočkovalo 4058 lidí, na Hlavním nádraží pak 2309 zájemců,“ uvedl premiér Andrej Babiš o víkendu.

Minulé úterý pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že od počátku září se preventivní testy na koronavirus přestanou proplácet z veřejného zdravotního pojištění. Má to být pobídka, aby se zatím neočkovaní lidé naočkovat nechali.

Ani možnost očkování bez registrace, ani vidina hrazení testů z vlastní kapsy však zatím s nenaočkovanými Čechy nepohnuly. K výraznějšímu nárůstu zájmu o vakcíny navzdory očekávání nedošlo.

Nárůst zájemců o očkování se nekonal

Nejvyšší počet vykázaných očkování připadl na 30. června, kdy množství podaných dávek přesáhlo sto padesát tisíc. Od té doby data ukazují snížení zájmu o vakcínu proti covidu-19.

V pondělí 12. července, tedy v den otevření prvních dvou očkovacích center bez rezervačního systému, bylo podáno celkem 91 159 vakcín. Bylo to sice o téměř šedesát tisíc více, než tomu bylo o týden dříve, v pondělí 5. července však byl státní svátek, tedy v podstatě víkendový den.

A protože svátek byl i v úterý, prvním všedním dnem, vhodným ke srovnání, byla až středa 7. července. Tehdejší číslo 98 527 vykázaných očkování převyšuje jak již zmíněné minulé pondělí, tak i minulou středu s 91 278 dávkami. Nejúspěšnějším dnem minulého týdne byl pátek s necelými 95 tisíci naočkovanými.

Bez registrace ve všech krajích

Očkovací centra proti covidu, kde se očkuje bez objednání, by v brzké době měla vzniknout ve všech krajských městech. „Dneska ráno na radě pro zdravotní rizika jsme o tom diskutovali, že bychom měli otevřít postupně ve všech krajských městech,“ řekl Babiš. Ve středu se otevřou v nákupních centrech v Ostravě a Brně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odhaduje, že se očkování v Česku postupně přesune na systém bez rezervací. Plánovaná místa pro očkovací centra bez nutnosti objednání zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví na svém webu.

Ve Francii zabral projev prezidenta

Situace v Česku je tedy diametrálně odlišná například od Francie, kde se uchýlili k podobným krokům. Po projevu prezidenta Emmanuela Macrona, v němž mimo jiné oznámil, že povinné bude očkování u pracovníků ve zdravotnictví i kontroly „covidových pasů“ v restauracích, v dopravních prostředcích a na akcích s více než padesáti lidmi, zaznamenali v zemi velký nárůst žadatelů o očkování.

Vlna zájmu byla tak silná, že na chvíli zamrzl portál Doctolib, přes který se ve Francii rezervují termíny očkování. Během jednoho dne se na očkování přihlásilo rekordních 926 tisíc lidí.

Nedávný průzkum agentury Morning Consult přitom uvádí, že z 15 dotazovaných zemí mají k očkování větší nedůvěru než Francouzi už jen obyvatelé Ruska a Spojených států.

Mezi nejčastější důvody, proč lidé vakcínu odmítají, patří strach z vedlejších účinků. V Kanadě, Číně, Španělsku, Velké Británii a Francii mají obyvatelé největší obavy z rychlého vyvinutí očkovacích látek.

Veškeré poradenství ohledně vakcín nabízí Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) na svých webových stránkách, v České republice je k dispozici portál Ministerstva zdravotnictví.

V Česku se v současnosti vedou diskuze o tom, jak zbytek váhajících k očkování přesvědčit. Ministerstvo zdravotnictví na bezregistrační očkovací místa zkouší přilákat losováním o věcné ceny. Například na Chodově je jednou týdně možné vyhrát mobilní telefon a každý den tenisky a poukazy na web s počítačovými hrami.

Reklama

Doporučované