Hlavní obsah

Data odhalují kritickou situaci. Klíčový ukazatel z nemocnic je rekordní

Foto: Seznam Zprávy

Graf níže v článku.

Reklama

Počet osob hospitalizovaných s onemocněním covid-19 v těžkém stavu je nejvyšší od počátku epidemie, a to i přes nižší počet celkových hospitalizací a nižší počty nakažených.

Článek

Během podzimu měla Česká republika denně nakažených víc než nyní na konci zimy. Přesto páteční data ukazují, že vytíženost nemocnic péčí o pacienty v těžkém stavu je v nejkritičtějším bodě za celou dobu epidemie.

Hlavní fakta

- Počet hospitalizovaných v těžkém stavu je za celou epidemii nejvyšší.

- Od začátku února jde o 30procentní nárůst.

- Poměr osob v těžkém stavu je nyní 20 procent ke všem hospitalizovaným. Od prosince se zvýšil o sedm procentních bodů z tehdy nejnižších 13 %.

- Volná kapacita ARO a JIP lůžek v Česku je 13 procent.

Poslední dostupná data ukazují téměř 1300 osob hospitalizovaných v těžkém stavu. Od začátku února, kdy po téměř několikatýdenním klesání počet spadl pod tisícovku, tak jde znovu o třicetiprocentní nárůst.

Celkový počet hospitalizací bez ohledu na stav pacientů je ale nižší než během podzimní fáze epidemie. Znamená to, že poměr hospitalizovaných s intenzivní péčí se zvýšil a nyní se nachází na hodnotách okolo 20 %. Jinými slovy: Každý pátý hospitalizovaný bojuje s nemocí v těžkém stavu. V prosinci, kdy data vypadala, že naopak klesají, to byl každý osmý.

Jde znovu o nejvyšší poměr, když pomineme období epidemie, ve kterém bylo hospitalizovaných až 20krát méně a poměr tak vybočoval i minimálními změnami v počtu hospitalizovaných. (Na grafu výš je toto období znázorněno tmavší barvou.)

Kapacity dál klesají

Momentálně je podle Ministerstva zdravotnictví volných 13 % lůžek ARO a JIP. Krajem s nejnižší kapacitou je Praha, která má momentálně volná jen 4 %.

„Kapacita volných lůžek pro covid pacienty se pohybuje v řádech jednotek a mění se to prakticky každou hodinu. Možnost uvolnit další oddělení není otázka volných lůžek, ale je potřeba k nim mít i vyškolený personál - a ten nemáme,“ napsala ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Kapacity zdravotnictví jsou tak v některých krajích více vyčerpané, než byly na podzim, i přes celkově nižší počet hospitalizací uvedených ve statistikách. Hospitalizace se nyní mimo jiné počítají jinak a ve skutečnosti osob v nemocnicích, kteří byli hospitalizováni kvůli covidu, může být více, než uvádí data ministerstva. Ze statistik se každý nakažený s covidem-19 totiž vyřazuje po 20 dnech.

Tedy v grafu výše přestane být veden i přesto, že někteří lidé v nemocnicích dál zůstávají, protože jejich zdravotní stav je špatný i poté, co měli negativní test na covid-19. Na nesrovnalost mezi daty a skutečným stavem nemocnic upozornila koncem ledna hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Reklama

Doporučované