Hlavní obsah

Data: Prognóza, která nevyšla. Jak si vědci loni malovali průběh pandemie

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto ze Staroměstského náměstí, kde vzniklo pietní místo za oběti pandemie.

Reklama

Loňské Velikonoce se odehrávaly ve znamení nového, neznámého viru. Právě během největšího křesťanského svátku měla epidemie v Česku vrcholit. Prognóza však byla ve všech zemích podceněná.

Článek

„Nejtěžší dva dny má před sebou české zdravotnictví. V neděli má podle propočtů elitních prognostiků přijít největší nápor na nemocnice,“ začínal článek Seznam Zpráv z 11. 4. 2020. Vycházel z dat analytiků Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) a výhled byl optimistický.

Jaká byla prognóza...

České republice nehrozil krizový scénář, největší nápor na nemocnice měl přijít v neděli 12. dubna a nejvyšší denní přírůstek zemřelých měl být na Velikonoční pondělí 13. dubna. Pak již měla i tato křivka jen klesat.

V řeči čísel: loňská predikce předpokládala v největším vytížení 765 klasických lůžek pro covid pozitivní pacienty. Krajní hodnoty odhadů byly 235 a 3018. Ani nejčernější scénář však neměl být problém, podle analytiků země tehdy disponovala 16 730 lůžky.

Celkem si měla epidemie v České republice vyžádat 355 obětí, tohoto počtu jsme měli dosáhnout 1. května. Denní počet zemřelých odhadovali prognostici na 20 mrtvých s krajními hodnotami čtyři a 91. Krajní hodnoty celkového počtu úmrtí na covid-19 byly 188 až 998.

Čísla před rokem vycházela nejen z aktuálního šíření nákazy v jednotlivých zemích, ale také z toho, jaká jsou ve státech zavedená protiepidemická opatření. Vzhledem k tomu, že Česká republika tehdy patřila mezi první země, kde se masově nosily roušky a celková reakce byla rychlá a efektivní, byly vyhlídky nadějné.

Dokonce natolik, že v rámci Evropy mělo Česko koronavirus zvládnout jako druhý nejúspěšnější stát. Méně obětí na velikost populace mělo mít pouze Lotyšsko, konkrétně o jednu desetitisícinu procenta s 0,0032 %.

Interaktivní mapa ukazuje předpokládaný počet obětí podle země v absolutních číslech. Při najetí kurzorem na stát se ukáže poměr k populaci.

Naopak Švýcarsko s Velkou Británií měly mít tuto hodnotu nejhorší, scénáře předpokládaly podíl přesahující 0,05 %. V absolutních číslech měly mít nejvíce zemřelých Spojené státy, více než 61,5 tisíce.

...a jaká je skutečnost

O rok později je jasné, že situace se vyvíjela úplně jinak. Není se čemu divit: Loni šlo o nový druh koronaviru a doba na jeho přesné zmapování byla ještě příliš krátká. Objevily se nové mutace i nová ohniska. Upravovala se opatření, často navíc metodou připomínající pokus-omyl.

Jistě tak lze říci jen to, že prognóza se nenaplnila. Analytikům však nelze mít nesplněnou předpověď za zlé - celý příklad ukazuje, jak složité je odhadovat dopad viru, u kterého panuje tolik neznámých a proměnných.

Ve Spojených státech si koronavirus vybral přes půl milionu životů, Česká republika je se zhruba 27 tisíci obětí na čele smutné statistiky. Na milion obyvatel zde podlehlo covidu 2,5 tisíce lidí. Hůře je na tom v tomto přepočtu jen Gibraltar, který má ovšem necelých 34 tisíc obyvatel.

Pokud jde o vytíženost tuzemských nemocnic, jejich kapacita se v posledních měsících pohybuje na ostří nože. Na přelomu února a března byly některé dokonce donuceny vyhlásit takzvaný stav hromadného postižení osob. Zařízení při něm upozorňuje, že se dostává do režimu, ve kterém úroveň poskytované péče neodpovídá standardu poskytování zdravotní péče v České republice.

Vzhledem k faktu, že pandemie stále trvá a v některých státech je navíc šíření na vzestupu, dá se předpokládat, že ani současné hodnoty nejsou definitivní.

Reklama

Doporučované