Hlavní obsah

Data shořela. Restauratéři musí stát o dotace požádat znovu

Foto: Hospoda na Hrázi

Systém pro příspěvky restauratérům spustilo ministerstvo od pondělí 18. ledna. Podnikatelé si ale vzápětí začali stěžovat, že se do něj nedostanou.

Reklama

Web na dotační žádosti Ministerstva průmyslu byl nejdřív nedostupný, potom zkolaboval úplně. Nyní se ukázalo, že spolu se serverem shořela i část dat od podnikatelů.

Článek

Podnikatelé, kteří v závěru týdne požádali stát o peníze na nájemné nebo náhradu za uzavřené restaurace, budou muset žádost podávat znovu.

Web Ministerstva průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) se celý týden potýkal s technickými problémy a byl nedostupný, v noci ze čtvrtka na pátek pak přestal fungovat úplně, protože shořel server. A s ním i data, která na něj podnikatelé ke konci týdne nahráli.

Kdo podával žádost o dotaci ve čtvrtek v jednu ráno a později, musí celý proces zopakovat. „Žadatel musí založit a podat žádost znovu (a to i v případě, že ji stihl podat),“ stojí na ministerském webu, kde se žádosti o dotace vyplňují. S poznámkou, že se ministerstvo omlouvá.

Znovu vše vyplnit musí i podnikatelé, kteří se do systému registrovali nebo v tomto čase měnili už podanou žádost. „Tyto úpravy žádosti v systému chybí a je nutné je provést znovu,“ píše se na webu.

Server se po opravě znovu rozběhl v sobotu v osm ráno, kdy opět začal přijímat žádosti v programech COVID – Nájemné a COVID – Gastro – Uzavřené provozovny.

Tisková zpráva, kterou ministerstvo vydalo v pátek, přitom na ztrátu dat výslovně neupozorňuje. Pouze podnikatele „pro jistotu“ prosí o kontrolu podaných žádostí.

„Kritickým obdobím bylo čtvrteční dopoledne, data z něj nyní operátoři kontrolují. Problém by neměli mít podnikatelé, kteří ve čtvrtek žádost odeslali nebo formulář průběžně ukládali. Pokud to měl žadatel rozpracované a dnes to nemůže najít, tak to dohledáváme na ministerstvu, kde jsme to měli zálohované, a snažíme se to párovat,“ reagoval v sobotu odpoledne ministr Havlíček.

„Důvody, proč informační systém přestal fungovat, se v současné době zjišťují. Problém vznikl u externího dodavatele, který obratem přijal řadu opatření pro to, aby garantoval funkčnost systému do budoucna. O podporu nikdo z žadatelů při splnění stanovených podmínek nepřijde,“ napsalo ministerstvo v pátek s tím, že pro zájemce spouští infolinky, které budou fungovat i o víkendech.

Kvůli technickým problémům ministerstvo prodloužilo termíny pro podávání žádostí. O dotace na nájemné půjde žádat do čtvrtka 4. února, o dotaci na uzavřené gastro provozovny až do 1. března.

Informační systém pro tyto dotace padal už od samotného spuštění. Projekt Hlídač státu uvedl, že od pondělního spuštění až do pátečního rána byla aplikace nedostupná 50,57 procenta času. Nejdelší z neustále se opakujících výpadků trval celých 16 hodin.

V programu COVID - Gastro vláda pro podnikatele vyčlenila 2,5 miliardy. V programu Covid - Nájemné už stát proplatil podporu ve výši 2,2 miliardy.

Reklama

Doporučované