Hlavní obsah

Data: Sledovanost prezidentských projevů postupně klesala

Navzdory podpoře tří televizí prezident Miloš Zeman pro svá poselství pozornost diváků nezískával, sledovanost klesala. Poslední data jsou z roku 2016.

Reklama

Článek

Prezidentovo vánoční poselství mají dnes diváci možnost zhlédnout poosmé. V roce 2013 si média všimla velkého propadu ve sledovanosti a otevřeně se psalo o Zemanově televizním vystoupení jako o propadáku – v porovnání s projevy jeho předchůdců.

O Vánocích 2014 se prezidentovo poselství propadlo ještě níže a jeho poslední promluva k občanům v roce 2015 se ve sledovanosti jen mírně vyhoupla nad rok 2013, ačkoli ji vysílaly hned tři televize: ČT, Nova a Barrandov s tím, že Česká televize prezidentovi poskytla dva své vysílací kanály, ČT1 a ČT24.

V grafu jsme použili všechny údaje o sledovanosti novoročních projevů prezidentů republiky, která se elektronicky měří od roku 1998. Je v něm tedy zachyceno i šest projevů Václava Havla, které byly každoročně vysílané výlučně na kanálu ČT1. Havlův nástupce Václav Klaus vsadil kromě veřejnoprávního média i na komerční televize a sledovanost jeho projevů značně narostla. Téměř třímilionový rekord z roku 2006, kdy prezidentský projev vysílala Česká televize a obě silné komerční televize, Nova a Prima, zůstává dodnes nepřekonán.

Poslední veřejně dostupný údaj o sledovanosti Zemanova vánočního poselství pochází z roku 2016, kdy byla sledovanost nízká stejně jako v předchozích letech.

Vánoce 2013 – poselství předtáčí Česká televize

26. prosince 2013 Zemanovo poselství vysílal kanál ČT1 a televize Nova. Na prvním kanálu České televize projev zhlédlo 788 tisíc diváků starších 15 let, na Nově 478 tisíc. Dohromady tak vystoupení sledovalo 1 266 000 lidí, zatímco novoroční projev bývalého prezidenta Václava Klause sledovalo 1. ledna 2013 o 686 tisíc lidí více.

Nejčastěji se na téma propadu sledovanosti spekulovalo v tom smyslu, že prezident ve skutečnosti u veřejnosti nijak zvlášť oblíbený není a také že vánoční doba není pro projevy hlavy státu vhodná (ačkoli v řadě evropských zemích nejsou vánoční projevy hlav států nijak neobvyklé a v různých dobách je znávali i Češi a Slováci).

Podle mluvčí ČT Alžběty Plívové zařadila Česká televize Zemanovo poselství na kanál ČT1 „vzhledem k tomu, že jej vysílala i komerční stanice a Český rozhlas a nedávalo by smysl zařadit jej ještě na ČT24“.

Vánoce 2014 – poselství předtáčí Nova

Poselství vysílal kanál ČT24 a televize Nova. Sledovanost se propadla ještě hlouběji, na 799 tisíc diváků (285 tisíc diváků ČT24 a 514 tisíc diváků Nova). Na nejsledovanější kanál ČT1 se prezidentovo poselství vůbec nedostalo, namísto něj vysílala veřejnoprávní televize pohádku.

Neformálně se mluvilo o tom, že vedení ČT nechtělo riskovat potíže s vulgaritami, jimiž hlava státu pár měsíců předtím hýřila v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, případně že vedení ČT tímto způsobem prezidentovi naznačuje, že jeho vliv na veřejnoprávní médium je velmi limitovaný. Mluvčí ČT novinářům sdělila, že se jednalo ryze o provozní záležitost, jelikož prezidentská kancelář k výrobě pořadu namísto České televize oslovila Novu.

Vánoce 2015 – poselství natáčí Nova, ČT však chce Zemana zpět

Poselství vysílala ČT1, ČT24, Nova a TV Barrandov, celková sledovanost stoupla na 1 324 000 zhlédnutí, tedy jen o 58 tisíc víc než v roce 2013. Dlužno však uvést, že diváky Zemanovi zajistila nikoli komerční, ale právě veřejnoprávní televize, bez níž by se vánoční poselství ve sledovanosti opět propadlo.

U diváků Novy Zeman zcela propadá. Co vycházelo Václavu Klausovi, se Miloši Zemanovi nedaří. Stejně jako Klaus v letech 2007–2012, i Zeman měl o Vánocích 2015 podporu dvou kanálů veřejnoprávní televize a dvou televizí komerčních (ČT1, ČT24, Novy a Barrandova).

Vánoce 2016 – poselství předtáčí Nova

Sázka na diváky televize Nova, kdy Miloš Zeman svěřil této televizi i výrobu vánočního poselství, nevyšla ani v roce 2016 – propad ve sledovanosti na této televizi je největší v historii a diváci Novy o Zemana viditelně velký zájem nemají. Nutno dodat, že velký propad ve sledovanosti na Nově postihl i poslední novoroční projev Václava Klause 1. ledna 2013 (ve kterém překvapil vyhlášením amnestie).

Vánoce 2017–2020 poselství předtáčí Nova

Poselství se natáčí předem, výrobu zajišťuje televize Nova. Letošní natáčení proběhne podle mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka předem na zámku v Lánech, kde prezident dlouhodobě pobývá. Letos jej pronese již po osmé. Projev budou přenášet TV Nova, TV Prima, ČT1, ČT24 a TV Barrandov.

Mění se místa, časy i televize

Celkově se na sledovanosti mohly podepsat i prezidentovy „vrtochy“ spojené s jistou chaotičností. První dva projevy se předtáčely, v roce 2016 se vysílal v přímém přenosu. Mění se místa, odkud Zeman k občanům promlouvá (namísto Sloupové síně zámku v Lánech se naposledy natáčelo v Masarykově pracovně). Hrad navíc ne vždy dostatečně komunikuje s médii a leckdy není jisté, které televize (případně kanály) budou projev vysílat.

Hned první Zemanův projev v roce 2013 a s ním spojenou změnu termínu z 1. ledna na 26. prosince ohlásila prezidentská kancelář dost pozdě a nepříjemně zaskočené televize, jichž se to dotýkalo, byly nuceny na poslední chvíli měnit vánoční program. Na sklonku roku 2015 zase řada médií ve svých avízech neuváděla kompletní přehled kanálů, na nichž se měl projev vysílat. Vycházela totiž z tiskového sdělení Hradu, kde nebyla uvedena ČT24, již mohli diváci sledovat online. Informace, že se projev bude vysílat i na kanálu ČT24, se tak dostala patrně jen k divákům svatoštěpánských poledních zpráv.

Novoroční projevy z Parlamentu

V pátek 1. ledna 2021 ve 13 hodin přednese předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) novoroční projev. Naváže na tradici novoročních projevů, kterou založil jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Ten reagoval na to, že prezident Miloš Zeman tradici novoročních projevů nahradil vánočním poselstvím 26. prosince. Projev bude z Valdštejnského paláce živě vysílat Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Po něm je avizován projev předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Projevy šéfů parlamentních komor byly 1. ledna 2019 novinkou. Do roku 2013 je měly zejména hlavy státu, případně premiéři. Letos na Nový rok předsedy komor parlamentu doplnil navíc předseda vlády Andrej Babiš (ANO), jehož projev Česká televize odvysílala 1. ledna večer.

Z historie novoročních projevů

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice doposud zejména prezidenti. Tradici novoročních promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. Několik let po druhé světové válce pak na Nový rok se svými promluvami vystupovali předsedové vlád.

K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus, který v něm na závěr svého druhého funkčního období vyhlásil kontroverzní amnestii.

Reklama

Související témata:

Doporučované