Hlavní obsah

Data: Zdravotní problémy po očkování nahlásilo v Česku přes tisíc lidí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Státní úřad pro kontrolu léčiv eviduje více než tisíc hlášení na podezření z nežádoucích účinků po očkování proti covidu-19. Nejčastěji se objevuje horečka, únava a slabost. Podáno přitom bylo už přes 700 tisíc dávek.

Článek

Po očkování proti onemocnění covid-19 v Česku lidé dosud nahlásili celkem 1119 případů nežádoucích účinků. Vyplývá to ze zveřejněných dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Počet podaných dávek přitom již překročil 700 tisíc.

Nejčastějšími nežádoucími účinky byly takzvané celkové příznaky, jako je horečka, třesavka, únava a slabost, nebo reakce v místě vpichu. Druhou nejčastější označovanou kategorií byly takzvané neurologické příznaky, do kterých spadá například bolest hlavy, závrať, třes, pocit na omdlení nebo ospalost.

SÚKL upozorňuje, že se jedná pouze o nahlášené případy nežádoucích účinků, nelze je tak považovat za prokázané. Počet hlášených případů navíc neodpovídá přímo počtu osob, které měly nežádoucí účinky. Někteří lidé mohli nahlásit více vedlejších příznaků. „Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány,“ upozorňuje ústav na webových stránkách.

Úmrtí SÚKL zatím nepotvrdil

SÚKL obdržel také osm hlášení o úmrtí, které měly být důsledkem nežádoucích účinků vakcín proti covidu-19. Opět se jedná pouze o podezření, která budou dále zkoumána jak v Česku, tak na evropské úrovni.

„Všechna hlášení, ve kterých je nahlášeno úmrtí, jsou důkladně hodnocena v rámci ČR a následně na celoevropské úrovni farmakovigilančním výborem pro hodnocení rizik léčivých přípravků (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA),“ popisuje proces kontroly SÚKL.

Dezinformace o očkování se stále šíří internetem

V souvislosti s očkováním proti onemocnění covid-19 se šíří řada dezinformací. Jedná se zejména o nepravdivé informace o úmrtí lidí. Na českých sociálních sítích se například na přelomu ledna a února objevila informace o údajném úmrtí několika seniorů po očkování proti covidu-19 v pečovatelských domech v Měšicích u Prahy.

Rozhovor s bývalou pečovatelkou Václavou Vondráčkovou na toto téma zveřejnila Jana Peterková. Nepravdivé informace v souvislosti s onemocněním covid-19 uváděla již dříve. V říjnu minulého roku například tvrdila, že „nemocnice jsou prázdné a zdravotníci nemají do čeho píchnout“. V souvislosti s touto kauzou s ní již byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z šíření poplašné zprávy, jak uvádí server Manipulátoři.cz.

I „kauza Měšice“ se ukázala jako smyšlená. Vyvrátilo ji vedení obce Měšice i společnost, která pečovatelské domy provozuje. Nakonec se ke lži přiznala i samotná Vondráčková. Případem se také zabývá policie.

Podobné dezinformace se šíří i ze zahraničí a přebírají je také české dezinformační weby. Koncem ledna se zde například objevila zpráva o 53 lidech na Gibraltaru, kteří měli zemřít následkem očkování proti covidu-19.

Gibraltarská vláda tuto informaci ihned vyvrátila. „Gibraltarský úřad pro zdraví může potvrdit, že zde neexistuje žádný důkaz o tom, že by někdo z jedenácti tisíc očkovaných na Gibraltaru zemřel v důsledku podání vakcíny,“ uvádí v prohlášení.

Přestože tamní vláda nepopírá, že šest lidí po očkování proti covidu-19 zemřelo, upozorňuje, že zde nebyl prokázán vliv vakcíny. U všech šesti osob byla později zjištěna nákaza koronavirem, ke které došlo již před očkováním, ale testy ji prokázaly až po něm.

Podobná zpráva se objevila také v Norsku, ale stejně jako v případě Gibraltaru i ji příslušné norské úřady vyvrátily, jak uvádí web Infomore.cz.

Reklama

Doporučované