Hlavní obsah

Data: Ukončené očkování má v Česku necelých 30 procent dětí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Téměř 30 procent dětí ve věku 12–15 let má v Česku ukončené očkování proti onemocnění covid-19. Stejně jako u ostatních věkových kategorií však počet nových zájemců klesá.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví začalo na webu nově zveřejňovat vykázané očkování ve dvou věkových kategoriích: 12–15 let a 16–17 let. Původně byli všichni nezletilí zahrnuti ve skupině 0–17 let.

Data ukazují, že ve věku 12–15 let má momentálně ukončené očkování necelých 30 procent dětí, přičemž registrace se jim otevřela před třemi měsíci. V kategorii 16–17 let, která se mohla k vakcinaci hlásit od 4. června, je kompletně naočkovaná polovina mladistvých.

Podle oficiálního stanoviska České vakcinologické společnosti z letošního července také u dětí „prospěch z očkování převyšuje riziko nežádoucích účinků“.

„I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni a vyžadují i intenzivní péči a dochází i k dětským úmrtím. Covid-19 způsobuje u dětí závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže označované jako long covid,“ uvedla společnost.

Zájem o očkování však i v nejmladších kategoriích postupně klesá. Počet dětí, které dostávají již druhou dávku vakcíny, je v posledních dnech výrazně vyšší než těch, které si chodí pro tu první. Dětem od 12 let se podávají pouze dvoudávkové vakcíny od společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

Očkování dětí ve věku 12–15 let musí probíhat za přítomnosti pediatra nebo praktického lékaře pro děti a dorost. Podle přehledu Ministerstva zdravotnictví je v Česku 130 takových vakcinačních míst.

Největší zájem o očkování dětí je zatím v Praze a ve Středočeském kraji. Údaje na webu ministerstva ale ukazují počet očkovaných podle místa, kde jim byla vakcína aplikována, nikoliv podle trvalého bydliště.

Bezinfekčnost musí děti starší šesti let prokazovat testem, dokladem o prodělaném onemocnění covid-19 nebo o ukončeném očkování například při účasti na volnočasových aktivitách, kde je 20 a více osob. Od čtvrtka 30. září ale došlo k uvolnění podmínek. Pokud se jedná o „pravidelné aktivity v neměnném kolektivu“, bezinfekčnost děti dokládat nemusí.

Reklama

Doporučované