Hlavní obsah

Data uniklá z ÚZIS: Praha v počtu vakcín válcuje ostatní kraje

Z ÚZIS unikla další várka dat o počtech lidí, kteří už dostali vakcínu proti koronaviru. Ústav zatím data odmítá zveřejňovat a neposkytuje je ani zákonodárcům. To by se zítra mohlo změnit.

Reklama

Článek

Na sklonku roku požádal senátor Ondřej Šimetka (ODS) mailem ředitele Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška o podrobná data o počtech vakcinovaných osob podle krajů a podle věku. Ladislav Dušek odpověděl, že data poskytne – bude-li to schváleno. Ovšem neuvádí, kdo by ono zasílání dat měl schvalovat:

„Požadovaný report vám všem tedy začneme posílat denně, věřím, že bude schválen a bude obsahovat výpisy počtů dle jednotlivých dnů, dále rozpad po krajích a obecně po věkových kategoriích. Pokud by Vám něco chybělo, můžeme ho poté doladit – zatím máme jen jeden typ očkovací látky, to to bude relativně jednoduché /očkují pouze nemocnice/,“ píše 3. ledna Ladislav Dušek v mailu zákonodárcům.

ÚZIS stále poskytuje data výběrově

Od té doby data poskytoval minimálně premiéru Andreji Babišovi, ovšem další zákonodárci měli smůlu. Stejně tak veřejnost.

„Počty očkovaných na kraj, členěné dle počtu očkovaných zdravotníků a seniorů, resp. osob 65+ a 80+, dostává Andrej Babiš každé ráno na stůl. V pořádku. Je to nejdůležitější úkol pro příští týdny. Je ale zcela v nepořádku, že tyto údaje nemá každý z nás. Informace patří veřejnosti!“ poukazuje pirátská poslankyně Olga Richterová. Jak dodává, po celou dobu usilovala o to, aby data byla veřejně dostupná.

Proč data Andrej Babiš nezveřejnil sám, nebo alespoň nepodpořil jejich veřejnou dostupnost, není jasné. Jisté je jen to, že v celém průběhu očkování je chaos, že se data nedostávají všem, kdo je potřebují, a že veřejná kontrola je prakticky nemožná.

Z dat, jež dnes unikla z ÚZIS, přitom vyplývá, že zatímco hlavní město k 19. lednu obdrželo téměř 40 tisíc dávek (více než 3000 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel - jak je zachyceno v mapě), poslední Pardubický kraj nedostal ani 2,5 tisíce (v přepočtu na 100 tisíc obyvatel jen něco málo přes 450). Je to zjevný nepoměr: Praha má sice více než dvojnásobek obyvatel, vakcín však dostala přiděleno téměř sedmnáctkrát tolik.

Přístup k informacím se má zítra změnit. Na naléhání poslankyně Richterové se ministr zdravotnictví Jan Blatný zavázal, že od čtvrtka 21. ledna už data bude poskytovat alespoň zákonodárcům.

Kraje: Urvi, co můžeš

Seznam Zprávy se opakovaně snažily získat přehled o vakcinovaných osobách i dalších údajích týkajících se šíření nákazy koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví i ÚZIS spolupracují jen neochotně a řadu žádostí zcela ignorují. Obdobnou praxi předvádějí i směrem k dalším redakcím a datovým novinářům.

Mezitím se v jednotlivých krajích očkuje proti koronaviru značně chaoticky. Seznam Zprávy opakovaně upozorňovaly na případy, kdy se nebylo možné oficiálně registrovat nebo kdy registrace naopak proběhla, ale konkrétní nemocnice vakcínu neměla k dispozici.

Podle hejtmanů neplní ministr Blatný své sliby

Hejtmani si stěžují, že s nimi vláda, potažmo ministerstvo zdravotnictví a ÚZIS nedostatečně komunikují. Navíc jsou menší kraje podle svých slov opomíjeny. „Z materiálů ministerstva zdravotnictví, které byly poskytnuty na vyžádání hejtmanovi Kraje Vysočina Vítězslavu Schrekovi, vyplývá, že ministerstvo zdravotnictví při přerozdělování vakcín do krajů nedodrželo původní příslib, že objem vakcín bude přerozdělen na kraje podle počtu obyvatel,“ píše ve své tiskové zprávě Kraj Vysočina.

„Na mou osobní žádost adresovanou ministrovi zdravotnictví jsem obdržel odpověď, která o tomto stavu jednoznačně vypovídá. Mezi čtrnáct krajů bylo k dnešnímu dni rozdistribuováno zhruba 200 tisíc dávek vakcíny s tím, že Kraj Vysočina do včerejšího dne obdržel 5 850 dávek. K přerozdělení nedošlo tak, jak bylo původně avizováno. Upřednostněny byly velké kraje a zcela mimo dohodnutý systém byly vakcínou zásobovány především fakultní nemocnice zřizované státem. Menší kraje srovnatelné velikostí s Vysočinou – Zlínský kraj, Ústecký, Liberecký… dostaly každý 3 % vakcíny z celého množství dodávek pro ČR, některé kraje například Pardubický nebo Karlovarský ještě o něco méně,“ popsal situaci hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že toto zjištění je jasnou odpovědí na četné dotazy seniorů, proč pro ně není v některých krajích vakcína a volné místo pro objednání termínu na očkování.

Podle jakého klíče vláda rozděluje vakcíny, není známo. Premiér, Ministerstvo zdravotnictví ani ÚZIS na otázku Seznam Zpráv nezareagovali.

Hejtmani potvrdili, že ministr zdravotnictví na společném jednání uvedl, že množství vakcíny pro kraje by se mělo od příštího týdne navyšovat a dosavadní znevýhodnění některých menších krajů bude podle Jana Blatného i Andreje Babiše postupně narovnáno.

Reklama

Doporučované