Hlavní obsah

Neveřejná data z českých nemocnic. Kdo tam bojuje s covidem

V českých nemocnicích je nyní dvakrát více pacientů v těžkém stavu než počátkem roku. Nejvíce zahlcené jsou kraje Liberecký, Královéhradecký a Karlovarský. Výrazně hůře jsou na tom muži než ženy, vyplývá z neveřejných dat ÚZIS.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy získaly data o počtech hospitalizovaných podle stavu, v jakém se tito pacienti nacházejí, a také podle věku, pohlaví a kraje. Redakce má k dispozici také data za jednotlivé nemocnice, ta se ale s ohledem na jejich citlivost rozhodla nezveřejnit.

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) veřejně poskytuje jen souhrnná data za celou Českou republiku, kdy nerozlišuje ani věkové skupiny, ani pohlaví hospitalizovaných pacientů.

Výrazně hůř jsou na tom muži než ženy

Porovnání hospitalizovaných pacientů podle věku a pohlaví ukazuje, že muži jsou hospitalizovaní častěji a jejich stav je výrazně častěji vážný než u žen. Podle dat ÚZIS je nejmladším pacientem s koronavirem ve vážném stavu roční chlapec. Mezi další nejmladší pacienty se řadí také čtrnáctiletý hoch a osmnáctiletá žena.

U mužů mladších ročníků je také častěji vidět vážný stav. Na jednotkách intenzivní péče se aktuálně nachází 27 mužů ve věku 35–40 let oproti 12 ženám ze stejné věkové skupiny.

Přetížené nemocnice s trojnásobkem pacientů

Srovnání údajů z počátku roku s dneškem pak ukazuje, že počty nemocných ve vážném stavu se sice zdvojnásobily napříč republikou, jenže v jednotlivých krajích se situace dost liší. V Libereckém a Plzeňském kraji se počty těžce nemocných pacientů s koronavirem dokonce ztrojnásobily.

Zásadně přibylo i pacientů ve středně těžkém stavu; i zde je téměř trojnásobný nárůst vidět v Plzeňském kraji.

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek dnes ČTK a České televizi řekl, že je možné snížit počty hospitalizovaných zhruba na třetinu přibližně do poloviny dubna. V tomto týdnu počty v celé ČR překročily 9000, podle Duška by mohly začít klesat v příštím týdnu.

Šíření viru se mezitím přenáší i mimo Čechy a postupně se zhoršuje situace i na Moravě. „Významné nárůsty registrujeme v Jihomoravském kraji a Olomouckém kraji. Postupné šíření lze dát do souvislosti s prokázaným výskytem nakažlivější formy viru, která postupně získává převahu nad předchozími variantami,“ uvedl Dušek v prezentaci.

Seznam Zprávy kromě šíření koronaviru na úrovni jednotlivých obcí ČR začaly pravidelně sledovat i situaci ve střední Evropě. Podle oficiálních dostupných dat je na tom ČR ve srovnání s Německem, Polskem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem viditelně nejhůře.

Reklama

Doporučované