Hlavní obsah

Data: V Česku se žije lépe než v Americe. V čem USA předčíme?

Život v Česku se v porovnání s ostatními zeměmi zlepšuje. Zvlášť co se ekonomických ukazatelů týče.

Reklama

Česká republika se umístila na 24. místě ze 149 zemí v žebříčku kvality života, z visegrádské čtyřky se dokonce máme úplně nejlépe.

Článek

Průměrný obyvatel planety Země se má dobře stejně jako Číňan nebo Saúdský Arab. Z celkových 100 možných bodů hodnotících kvalitu života by si průměrný pozemšťan připsal 64,5. Vyplývá to z aktuálního výzkumu společnosti Deloitte a organizace The Social Progress Imperative.

Čína s arabskou monarchií se pak v celosvětovém srovnání pohybují na 89. a 90. místě. To v Česku si žijeme oproti nim nadprůměrně dobře. Česká republika dosáhla na skóre 84,4 bodu, což je méně než loni. Ale celkově to stačilo na lepší umístění, konkrétně 24. příčku na světě, co se kvality života týče.

„Porazili“ jsme tak i Spojené státy, které skončily až na 26. příčce.

V čem je život u nás lepší než za oceánem? Tradičně výborně si Česká republika vedla například v úmrtnosti novorozenců, v USA jich umírá šestkrát více a oproti západní velmoci máme také čistší vzduch.

Také bezpečnost je u nás na mnohem lepší úrovni. Jedním ze sledovaných ukazatelů je počet vražd vztažený k počtu obyvatel. Na sto tisíc lidí u nás v roce 2018 připadlo jen 0,61 vraždy. Což je mimochodem podle statistického úřadu nejlepší výsledek od roku 1992. To ve Spojených státech je tento ukazatel na hodnotě 5,35.

Chlubit se můžeme i dalšími oblastmi. Přístup k základní pitné vodě u nás má 99,88 % občanů, v Rusku je to 97,09 % a v Číně 92,85 %. Kvůli infekčním chorobám u nás – měřeno na 100 000 lidí – zemře 18,36 člověka, což je lepší než ve Velké Británii (26,97), USA (21,54), Číně (20,62) nebo Rusku (38,07).

Spojené státy nás naopak na hlavu porážejí v míře korupce. Index je vytvořen na základě názorů expertů z Transparency International a USA jsou na tom o 11,8 bodu lépe.

Kromě toho se u nás od posledního zkoumání zhoršila kvalita životního prostředí a přístup k bydlení.

Celosvětově je podle autorů znepokojivé, že se zhoršuje přístup k lidským právům. „I ty nejbohatší země mají slabiny, které musí řešit. Celosvětově bychom měli být znepokojeni, že klesají ukazatele osobních práv. A to i v kolébce demokracie, jakou jsou USA,“ uvedl prezident Deloitte Josef Kotrba. „Porovnáme-li státy visegrádské čtyřky právě v oblasti osobních práv, tak je Česko daleko před Slovenskem, Polskem a Maďarskem,“ dodal.

Pro pořádek: nejlépe se žije v Norsku, které tak své prvenství udrželo. Na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko. Nejhůře dopadly africké státy Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán.

Interaktivní mapu společnosti Deloitte a neziskové organizace The Social Progress Imperative si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Doporučované