Hlavní obsah

Data: Očkování proti covidu překonalo milník, nejlépe si vedou Seychely

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Celosvětově se aplikovalo už více než 1,19 miliardy dávek vakcín proti onemocnění covid-19. Nejvyšší procento naočkovaných mají aktuálně Seychely, v unijním srovnání vede Malta. Seznam Zprávy přinášejí přehled posunu v očkování.

Článek

Česko očkuje již více než čtyři měsíce a za tu dobu se aplikovalo více než 3,3 milionu dávek vakcín. Plně naočkovaných je zatím přes milion obyvatel, což odpovídá přibližně 9,6 procentům populace.

Přestože očkování v posledních týdnech zrychluje, stále se nepodařilo dosáhnout cíle 100 tisíc dávek denně, který před Velikonocemi vytyčil premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvíce se za jeden den podařilo aplikovat přes 77 tisíc dávek vakcíny a sedmidenní průměr přesahuje 50 tisíc.

Očkování stále probíhá pouze u nejrizikovějších a prioritních skupin obyvatel. Na konci dubna a začátkem května se registrační systém postupně otevřel dalším věkovým kategoriím. Nově se také mohou k očkování hlásit akademičtí pracovníci. Druhá fáze očkování, tedy zpřístupnění vakcín všem lidem starším šestnácti let, by podle premiéra Babiše měla začít v červnu.

V Česku se stále očkuje pouze látkami, které schválila Evropská léková agentura (EMA). Vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna se podávají ve dvou dávkách. Od 22. dubna se v Česku očkuje i vakcínou Janssen od společnosti Johnson & Johnson, u které k ukončení očkování stačí pouze jedna dávka. Tu u nás zatím obdrželo 8 820 lidí.

Za posledních sedm dní zrychlilo nejvíce Mongolsko

V celosvětovém porovnání zemí zrychlilo za poslední týden nejvíce Mongolsko. V sedmidenním průměru země vychází 2,58 dávky vakcín na 100 obyvatel. Více než jednu dávku na 100 obyvatel v posledních sedmi dnech aplikovali také na Faerských ostrovech, v San Marinu, Maďarsku, na Gibraltaru a Islandu. Česko se v sedmidenním průměru pohybuje pod touto hranicí, podalo 0,51 vakcíny na 100 obyvatel.

V celkové proočkovanosti stále vede Gibraltar, kde je podle počtu vykázaných dávek vakcíny plně naočkováno přes 99 procent populace. Britské zámořské území na Pyrenejském poloostrově očkuje i přeshraniční pracovníky. Výrazně v očkování postupuje i souostroví Seychely, kde má ukončené očkování 61 procent z přibližně 98 tisíc obyvatel, a další britské zámořské území Falklandy, kde je plně naočkovaná polovina ze 3 483 obyvatel.

Ze zemí EU nejvíce očkují Malta a Maďarsko

V unijním srovnání má největší podíl populace s ukončeným očkováním Malta, téměř 25 procent. Více než 20 procent má také Maďarsko, které očkuje i látkami, jež neschválila EMA. Maďarsko je navíc první zemí v Evropě, která má momentálně dostatek vakcín, aby naočkovala každého, kdo má zájem.

Česko se v unijním srovnání počtu osob s ukončeným očkováním pohybuje na stejných procentech, jako je průměr EU. V porovnání s procenty obyvatel, kteří obdrželi alespoň jednu dávku vakcíny, je však za evropským průměrem.

Reklama

Doporučované