Hlavní obsah

Data z odpadních vod: V Praze může být pětkrát víc nakažených, než je známo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V pražských odpadních vodách se aktuálně dle vědců nachází stejná virová nálož koronaviru SARS-CoV-2 jako na přelomu března a dubna. Tehdy bylo nakažených v Praze kolem deseti tisíc. Testovací centra oficiálně evidují pětinu.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V Praze může být dle dat z dlouhodobého monitoringu odpadních vod aktuálně až deset tisíc lidí nakažených koronavirem. Zveřejnil to Ústav technologie vody a prostředí Vysoké školy chemicko-technologické, který na projektu spolupracuje s Pražskými vodovody a kanalizacemi.

Vědci pod vedením Jana Bartáčka měří dvakrát týdně obsah RNA částic viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách na hlavním přítoku pražské čistírny. „Aktuální počet částic viru odpovídá počtu částic, které jsme naměřili na přelomu března a dubna a tehdy bylo v Praze nakažených kolem deseti tisíc,“ popisuje Seznam Zprávám Bartáček výsledek.

Je to jenom hrubý odhad, nicméně dle autora projektu lze díky zvolené metodologii sledovat jisté trendy. „Neumíme projektovat virovou nálož v populaci, na kterou působí očkování nebo aktuálně cirkulující varianta delta. Umíme však říct, že v místě, kde proudí odpadní vody od poloviny obyvatel Prahy, narostl počet zachycení viru,“ říká vědec.

Odhad nakažených ze stolice

Počet nakažených – tedy onen odhad deseti tisíc aktuálně pozitivních jedinců v Praze – vědci odhadují díky korelaci. „Jelikož již celý rok sledujeme na různých místech Prahy virovou nálož v odpadních vodách, naše výsledky nám vždy korelovaly s aktuálně reálně zachycenými pozitivními případy testováním. Rozdíl dnes je ten, že naše výsledky nám ukazují řádově pětkrát víc pozitivních v Praze,“ líčí specialista na technologie a recyklaci odpadní vody.

Počet nemocných v Praze se aktuálně pohybuje kolem dvou tisíc aktivních případů, přičemž za čtvrtek odhalily testy 546 pozitivních lidí.

Vědci z VŠCHT pracují s metodou, při které odebírají vzorky odpadní vody, která obsahuje stolici lidí. Do té pozitivní jedinec vylučuje vzorky viru SARS-CoV-2. Po odebrání vzorku následně segmentací oddělí genom viru a – zjednodušeně řečeno – čím více genomu viru najdou ve vzorcích, tím více pozitivních v Praze by mělo být.

„Nepracujeme ani s epidemiologickými, ani se sociologickými daty, protože nejsme v těch oborech experti. Co umíme říct je, že v odpadních vodách je aktuálně větší virová nálož. Zda je větší virová nálož ovlivněna deltou nebo očkováním, musejí říct jiní vědci,“ vysvětluje Jan Bartáček.

Pilotní projekt v domově důchodců

Vědec také upozorňuje, že dle jeho dat nelze aktuálně nastavovat nějaká konkrétní opatření. „Co by však instituce mohly dělat, je rozšířit testování. Aktuálně zkoušíme pilotní projekt společně s hygieniky v domově důchodců, kde rovněž sledujeme virovou nálož v odpadních vodách. Když něco zachytíme, řekneme to hygienikům, ti mohou domov otestovat a zachytit problém dřív, než reálně propukne,“ uvádí Bartáček s tím, že toto by mohly instituce řešit po celé republice.

Kromě hlavního přítoku čistírny odpadních vod v Praze sledují vědci z Ústavu technologie vody a prostředí i jiné menší výpustě, třeba v obchodních centrech nebo na letišti. „Ten nárůst je hlavně na ústředním přítoku. Na ostatních měřících bodech jsou hodnoty stabilně vyšší a nelze dle nich nic konkrétního říct,“ míní vědec.

Reklama

Doporučované