Hlavní obsah

Data z Trumpova štábu možná doputovala až k ruským špionům. Předávat je měl Manafort

Bývalý šéf Trumpovy kampaně údajně předával informace do Ruska.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Zpravodajská agentura AP napsala, že bývalý poradce Donalda Trumpa Paul Manafort předával infomace o prezidentské kampani Konstantinu Kilimnikovi podezřelému z napojení na ruskou tajnou službu. Kilimnik je v USA hlavním pojítkem mezi Trumpovou kampaní a ruskými rozvědkami. S Manafortem dříve obchodně spolupracovali na Ukrajině. Za doby Sovětského svazu pracoval Kilimnik jako předkladatel pro vojenskou službu GRU.

Článek

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort předal statistická data o prezidentské kampani v roce 2016 Konstantinu Kilimnikovi podezřelému z napojení na ruské tajné služby. Napsala to v úterý agentura AP, která informaci vyčetla z nedostatečně začerněných soudních dokumentů. Manafort je v USA souzen ve dvou kauzách, žádná ale s údajným ruským vměšováním do voleb v USA bezprostředně nesouvisí.

Rusko-ukrajinský podnikatel Kilimnik byl dlouholetým Manafortovým obchodním partnerem. Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller už minulý týden Manaforta obvinil, že o svých stycích s ním lhal. Sám Kilimnik byl v USA loni v létě obviněn z maření spravedlnosti a ovlivňování svědků v kauzách Manafortových trestných činů. Obvinění popírá.

Manafort byl loni uznán vinným z bankovních machinací a daňových podvodů a ve vězení čeká na vyhlášení rozsudku. V jiné kauze čelí obvinění z nezákonného lobbingu. Výši svého trestu by se měl dozvědět v březnu. Kilimnik údajně působil v Manafortově lobbistické firmě na Ukrajině, která pracovala pro někdejšího proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Devětačtyřicetiletý Kilimnik se v sovětské éře podle dostupných informací živil jako překladatel pro vojenskou rozvědku GRU. Narodil se na Ukrajině, po rozpadu SSSR dostal ruské občanství. V USA je považován za možnou hlavní spojnici mezi Trumpovým volebním týmem a ruskými rozvědkami.

Bývalý poradce někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče podle AP trpí úzkostí a depresemi. Agentura to napsala s odvoláním na Manafortovy obhájce. Na vozíku se čas od času pohybuje kvůli potížím souvisejícím s pokročilou dnou. Obhájci podle agentury naznačují, že jeho stav může souviset s dlouhými výslechy, kterým ho podrobili vyšetřovatelé. Vstávat prý musel před rozedněním a celý den byl nucen odpovídat na otázky. To negativně ovlivnilo stav jeho mysli a paměti.

Reklama

Související témata:

Doporučované