Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: První český terorista

30 let české novinařiny: Ovládnutý strachem z migrantů. Důchodce, který byl doposud zcela bezúhonný, se doznal k přípravě teroristického útoku.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně

Jde o případ, v němž jednasedmdesátiletý důchodce a příznivec SPD Jaromír Balda pokácel na železniční koleje na Mladoboleslavsku stromy a tím způsobil nehody dvou osobních vlaků. Cestujícím se nic vážného nestalo jen se štěstím: vlaky mohly vykolejit, větve mohly vážně zranit strojvůdce… Senior nadto šířil výhrůžné letáky, v nichž se snažil špatnou češtinou vzbudit zdání, že je psali vyznavači islámu.

V čem byl případ důležitý

Šlo o vůbec první kauzu, v níž byl po listopadu 1989 v Česku někdo odsouzen za teroristický útok. Ukázala zároveň, co může s psychikou labilního jedince udělat strašení politiků migrační vlnou, která „se už valí do země“.

Detailně

Jaromír Balda to před soudem řekl sám. Tím, co podporovatel strany Tomio Okamury sledoval, bylo vyvolání strachu z migrantů. Zvláště z muslimů, z islámu. Do té doby zcela bezúhonný senior vypověděl, že jej pronásledovaly hrůzné sny o migrantech.

Za teroristický útok hrozilo Baldovi až patnáctileté vězení. Krajský soud mu ve shodě s přáním státního zástupce uložil trest pod spodní hranicí sazby (5 let), dostal tedy čtyřletý žalář. Důvodem bylo, že podle znaleckých posudků byla Baldova příčetnost při obou skutcích zmenšená. Psychiatr uvedl, že senior trpí organickou poruchou osobnosti, která ovlivňuje jeho chování a mimo jiné mu zhoršuje úsudek.

Baldovi sousedé v reportáži pro Seznam Zprávy uvedli, že nemohou pochopit, jak „ten milý děda od vedle“ mohl vůbec něco takového naplánovat a provést. Tedy záměrně pokácet stromy na železniční koleje, aby do nich vrazily vlaky. S cílem vyvolat dojem, že je to dílo nenáviděných (ovšem také nepřítomných) islámských teroristů. Popsali ho ovšem jako zapáleného stoupence Tomio Okamury, jehož byl ochoten hájit a podporovat na každém kroku.

U soudu zazněl také telefonát Jaromíra Baldy s okresní koordinátorkou SPD, kde důchodce říká, že je „ochotný jít po migrantech jako po krysách“. V hovoru také navrhoval, že bude zapalovat oblečení muslimských žen s tím, že je to strašně jednoduché – stačí prý dvě deci benzinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované