Hlavní obsah

Databáze polistopadových kauz: Tituly na prodej

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

30 let české novinařiny: Tituly na plzeňských právech na prodej. Zřejmě největší aféra tuzemských vysokých škol.

Reklama

Redakce Seznam Zpráv připravila databázi velkých kauz, které po listopadu 1989 rozkryli tuzemští novináři. Smyslem databáze je stále se rozšiřující kronika řemesla, které tu za komunismu nemohlo existovat. Protože totalitní vůdci poctivou, kritickou a pátrající novinařinu nepřipouštějí.

Článek

Stručně 

Případ plzeňské právnické fakulty je zřejmě největším skandálem na vysoké škole v Česku. Celá kauza se vyvíjela od opsané práce proděkana právnické fakulty až po nařčení, že na škole docházelo k celé řadě podezřelých praktik, které měly vrcholit kšeftováním s tituly pro české politiky a prominentní studenty.

V čem byl případ důležitý

Postupně se novinářům podařilo zmapovat rozsáhlý mechanismus – klientelistickou síť, která z vysoké školy natáhla chapadla do státních úřadů, policie, justice i politiky.

Detailně

Tehdejší předsedkyně Akreditační komise profesorka Vladimíra Dvořáková upozornila na to, že bývalé vedení plzeňských práv v čele s Milanem Kindlem zde vytvářelo klientelistickou síť, která pomáhala některým veřejným představitelům ke snadnějšímu získání titulů.

Jak to fungovalo? 

Deník Aktuálně.cz popsal třeba případ bývalého konzula na Ukrajině Ladislava Hradila. Před diplomatickou misí působil na ministerstvu zahraniční ve funkci šéfa odboru veřejných zakázek, která v té době využívala služeb Kindlovy advokátní kanceláře. Během roku 2006 šlo o zadávací dokumentaci pro pět výběrových řízení. Na sklonku téhož roku, kdy Kindlova kancelář zadávací dokumentace pro Hradila připravovala, získal na plzeňské fakultě, kde byl tehdy Kindl děkanem, titul JUDr.

Jaký měl případ dopad

Po sérii podobných zjištění Milan Kindl skončil, děkanem se stal Jiří Pospíšil.

Musel tehdy řešit studenty, kteří nesplnili řádné podmínky a požadavky na ukončení studia. Na jiných právnických fakultách se takové problémy neprokázaly. Díky celé kauze se český slovník obohatil o pojem rychlostudent. Mezi podezřelými byli i poslanec Marek Benda, bývalá poslankyně Ivana Řápková, lidé z bezpečnostních složek i potomci zavražděného Františka Mrázka.

Z fakulty po řadě skandálů vedení odešel větší počet vyučujících (včetně např. pozdější ministryně spravedlnosti Heleny Válkové). Škola chvíli také nemohla přijímat studenty do prvního ročníku.

Dnes je fakulta řádně akreditována a snaží se získat zpátky ztracenou prestiž.

Policie kauzu udělování titulů musela pro nedostatek důkazů odložit.

Reklama

Související témata:

Doporučované