Hlavní obsah

Zpovykaní Pražané? V kolonách strávíme 80 hodin života ročně

Datažurnál: Jsou Pražané opravdu zpovykaní? Jak kvalitní je doprava v hlavním městě? Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská primátorka Adriana Krnáčová nedávno označila Pražany za zpovykané. Důvodem byla prý nepatřičná kritika dopravní situace v hlavním městě ze strany obyvatel. Jak to ve skutečnosti je? Je doprava v Praze špatná? Podívejte se na první díl Datažurnálu.

Článek

Data jsou všude kolem nás. V Datažurnálu se budeme dívat na největší kauzy naší doby jiným pohledem. Pouze na základě faktů, čísel a dat. S chladnou hlavou a bez výkřiků. Ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu jsme se v prvním díle podívali na kvalitu dopravy v Praze.

Zjistili jsme řadu zajímavých informací:

Na tisíc obyvatel dnes spadá dvakrát více aut než v roce 1990. Po silnicích v hlavním městě každý den jezdí přes milion vozů. Zdržení ve špičce v kolonách je třicet minut na každou hodinu jízdy.

Nejvytíženějšími místy v Praze pro dopravu jsou Barrandovský most, Strakonická ulice a Jižní spojka.

Z hlediska míry zdržení v kolonách je Praha na 17. místě v Evropě.

Prodloužily se všechny linky metra. Metro má 61 stanic a využije ho denně více než 1,2 milionu lidí.

Nejvíce využívanou linkou metra je C. Tu denně použije více než půl milionu lidí.

DATAŽURNÁL: Denní statistika přepravy v pražském metru.

Z dat, která prezentujeme v pořadu, vyplývá, že Praha má kvalitní síť městské hromadné dopravy. Pro dopravu se jako problematické jeví především narůstající počet automobilů a nedostatečné investice do opravy stávající infrastruktury a výstavby nové. Problematický je i stav řady pražských mostů (podrobnosti přináší iRozhlas.cz).

„Praze chybí základní páteřní síť. Základním problémem v celé zemi je to, že údržba se neprovádi průběžně a pravidelně. Město musí sahat k velkým rekonstrukcím, které výrazně narušují plynulý chod dopravy. Lidé tráví v kolonách a dopravních problémech více času, Praha je mimo špičku velmi dobře průjezdná,“ říká ekonomický novinář a expert Jan Šindelář.

Datažurnál: Statistika přepravních kontrol.

Jaké stavby byly v minulosti nejdražší? Co nejvíce komplikuje dopravu v Praze? Jaké trasy MHD jsou nejvíce vytíženy? A jaká je šance, že vás v MHD chytne revizor? Podívejte se na úvodní díl ve videu nahoře.

Nový datový pořad Datažurnál můžete v premiéře sledovat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované