Hlavní obsah

Dáte si kafe? Nejlevnější espresso mají v Plzni, nejdražší v Praze

Pořad Byznys, tentokrát o kávě.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průměrná cena za šálek espressa v českých restauracích a kavárnách je 41 korun.

Článek

Nejdražší „preso“ si dají lidé v Praze, zaplatí 48 korun naopak v Plzni stačí hostům kaváren jen 32 korun. Cappuccino stojí ještě o desetikorunu více.

Sdělila to společnost Storyous, která zpracovala data z více než 2600 tuzemských podniků.

Spotřeba kávy roste s venkovními teplotami. V lednu a v únoru byl počet objednávek výrazně nižší než během letošního mimořádně teplého června. Cenová mapa cappuccina se liší jak od espressa, tak i od průměrného výdělku v jednotlivých krajích. „Na prvním místě sice se 63 korunami zůstává Praha, ovšem hned za ní následuje Karlovarský kraj, navzdory tomu, že jsou tam dlouhodobě nejnižší průměrné mzdy v Česku,“ uvedl ředitel Storyous Igor Třeslín.

Kávu si obvykle lidé spojují se startem dne, nejvíce se jich ale prodá v době oběda a odpoledne. Zatímco v Brně je o espresso největší zájem mezi 14. a 16. hodinou, v Praze špička přichází o dvě hodiny dříve. Pokud jde o průměrný počet šálků, který se v jednom podniku prodá za hodinu, Brno předstihne Prahu jen okolo čtvrté odpoledne, jinak je pražská spotřeba vyšší.

„První kávu si lidé dávají hned ráno, a to mezi osmou a desátou hodinou. Další dva vrcholy jsou pak kávy k obědu a následně odpolední povzbuzení. Po třetí hodině už počet prodaných espress klesá,“ upozornila Maja Vavřačová, která provozuje pražské Bistro Monk.

Storyous také určil počet prodaných šálků kávy, které si hosté během jedné hodiny objednají v jednom podniku. Zatímco v Praze se jich za 60 minut prodá v průměru 28, v Brně je to o dva kusy méně.

Storyous restauracím nabízí pokladní a naskladňovací systémy. Firma zpracovává deset procent obratu v českém gastru.

Reklama

Související témata:
Espresso

Doporučované