Hlavní obsah

Dávám íránskému režimu rok, maximálně dva, předpovídá syn šáha pád ajatolláhů

Podívejte se na exkluzivní rozhovor se synem šáha.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Réza Páhlaví mladší poskytl perské redakci Rádia Svobodná Evropa exkluzivní rozhovor, ve kterém tvrdí, že íránský režim je na pokraji zhroucení.

Článek

„Myslím si, že jsme velice blízko změny,” říká Páhlaví. „Současná situace je velmi podobná té, která byla v Íránu několik měsíců před návratem Chomejního do Teheránu nebo když můj otec opustil Írán. Okamžik zvratu je blízko. Co se stane, je nevyhnutelné a stane se to v příštím roce nebo v tom dalším. Budu se snažit, abych přispěl k tomu, že to bude spíše kontrolovaná změna než anarchie. A výsledek by měl být to, co lidé chtějí.“

Syn posledního šáha, jehož režim padl v roce 1979, tvrdí, že je pro pokojné řešení. „Vždycky jsem byl proti scénáři, který by zahrnoval válku nebo agrese.”

A jak si představuje budoucnost Íránu? „Věřím, že Irán je připraven na přechod k demokracii poté, co režim padne, a to bez potřeby války a agrese. Nenásilná neposlušnost bude efektivnější. Armáda a policie by měly dostat šanci se připojit k lidem bez strachu z represí. Jinak zde dojde k začarovanému kruhu pomsty.“

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované