Hlavní obsah

Dáváte na Instagram hodně temných fotek? Můžete mít počínající depresi, zjistili na Harvardu

Určitý typ fotek na Instagramu může být příznakem deprese.Video: Klára Galová

 

Reklama

Depresi skrze fotky sdílené na Instagramu může odhalit počítačový program, který vyvinuli vědci ze dvou amerických univerzit.

Článek

Vědci z univerzit Harvard a Vermont vytvořili počítačový program, který identifikuje člověka s depresí podle jeho příspěvků na Instagramu. Do budoucna plánují vyvinout systém algoritmů, který bude takovým lidem zasílat upozornění.

Podle spoluautora studie zveřejněné v časopise EPJ Data Science Christophera Danfortha je s rostoucím podílem sociálních interakcí online potenciál pro identifikaci brzkých varovných signálů pro lidi s mentálním a psychickým onemocněním obrovský.

„Představte si aplikaci, která, když si ji nainstalujete, pošle bezprostředně potom, co vaše chování začne vykazovat známky onemocnění, připomínku vašemu lékaři, aby vás pozval na prohlídku. Problém může být odhalen, ještě než si vůbec něčeho sami všimnete," dodal Danforth.

Analýza ukázala, že obrázky sdílené lidmi s depresemi častěji obsahují obličeje, ale málokdy je fotka upravená filtrem. Obrázky jsou častěji tmavé a hojně komentované od jiných uživatelů. Roli hraje také množství sdílených fotek - pokud jich uživatelé sdílejí hodně, může to být příznakem deprese.

Výzkumníci pomocí počítačového programu zanalyzovali téměř 44 tisíc fotek 166 uživatelů populární sociální sítě Instagram, včetně 71 lidí, u kterých dříve lékaři diagnostikovali depresi.

Software byl úspěšný v 70 procentech případů, což vědci hodnotili kladně. „Přestože jsme měli relativně malou velikost vzorku, byli jsme schopni spolehlivě rozeznat rozdíly v příspěvcích na sociálních sítích mezi lidmi s a bez deprese," uvedl spoluautor studie Andrew Reece z Harvardovy univerzity.

Tým uvedl, že před zavedením varovného systému je potřeba další výzkum na větším vzorku lidí.

Reklama

Doporučované