Hlavní obsah

Dávejte si pozor na jazyk, vyzval věřící papež

Papež František zakončil návštěvu Bangladéše odlehčeně. Bavil věřící a pomluvy přirovnal k terorismuVideo: AP

 

Reklama

Pomluvy jsou jako terorismus, varovala hlava katolické církve.

Článek

Papež František má za sebou zahraniční cestu, při které zavítal i do jihoasijské Bangladéše. Při svém posledním projevu bavil věřící a zároveň na ně apeloval, aby nešířili pomluvy.

Rozhodl se nevyužít osmistránkového projevu, ale raději mluvil patnáct minut přímo od srdce. „Nevím, zda to bude horší, nebo lepší, ale slibuji, že to nebude tak nudné,” zažertoval papež František. Hlava katolické církve zakončila návštěvu Bangladéše slovy, kterými rozesmála přítomné kněží a jeptišky. Papež zdůrazňoval, že šíření pomluv je svým způsobem také terorismus.

Papež apeloval na věřící, aby si vzpomněli, kolik náboženských komunit už zničily pomluvy. „Dávejte si pozor na jazyk,” vyzval shromážděné. Jeho týdenní cesta po převážně buddhistické Barmě a muslimské Bangladéši tak skončila v klidné atmosféře a projevem „na lehčí notu”.

František se podobným tématům nevyhýbal ani v minulosti. V roce 2014 během vánočního pozdravu vatikánské správě odsoudil 15 „duchovních nemocí”, kterými podle něj vatikánští byrokraté trpí. Varoval je tehdy například před „terorismem pomluv”, „duchovní Alzheimerovou chorobou” či „patologií moci”.

Reklama

Doporučované