Hlavní obsah

Rath dostal 8 let v další korupční kauze. Metrostav nesmí do veřejných zakázek

David Rath.

Reklama

aktualizováno •

Ve druhé větvi korupční kauzy stálo před soudem šest lidí a osm firem. Slíbené úplatky podle obžaloby přesáhly 60 milionů. Osmileté tresty vězení dostali i spolupracovníci Davida Ratha, manželé Kottovi. Stavební společnost Metrostav dostala tříletý zákaz účastnit se veřejných zakázek.

Článek

Soud v druhé větvi Rathovy korupční kauzy – zatím nepravomocně – uznal vinu všech obžalovaných včetně bývalého hejtmana a jeho spolupracovníků, manželů Kottových. „Vina je nepochybně prokázána,“ řekla soudkyně Iva Říhová.

David Rath dostal 8 let vězení a pokutu 18 milionů korun. Bývalému hejtmanovi se tak o rok prodlouží stávající sedmiletý trest. „To prakticky znamená propadnutí veškerého majetku,“ komentoval výši pokuty Rathův advokát Adam Černý.

Podle soudkyně byl právě Rath jednoznačně hlavou celé skupiny. „Bez jeho osoby by trestná činnost nebyla možná,“ řekla Říhová.

Oba manželé Kottovi byli také odsouzeni k 8 letům vězení, každý z nich má navíc uhradit pokutu 20 milionů korun.

Trest dostala i stavební firma Metrostav – 3 roky se nesmí účastnit veřejných zakázek. Také musí zaplatit pokutu 10 milionů korun, tresty dostali i někteří manažeři firmy.

Rozsudek není pravomocný, případ půjde ještě k odvolacímu vrchnímu soudu. David Rath se vyhlášení rozsudku neúčastnil. Přestože sedí ve vězení, mohl požádat o dopravení k soudu – ale neudělal to.

Aktuální rozsudek se týká takzvané druhé větve případu bývalého středočeského hejtmana a poslance ČSSD. Soud v ní rok projednával obžalobu nejen na Ratha, ale i na jeho spolupracovníky, manžele Kateřinu a Petra Kottovy. Obžalovaní byli také například Pavel Pilát, generální ředitel společnosti Metrostav, a jeho manažer Jiří Anděl. Anděl dostal pětileté vězení a pokutu 250 tisíc korun, Pilát odešel s tříletou podmínkou a pokutou 3 miliony korun.

Podle obžaloby si Rath a spol. nechali za zakázky slíbit úplatky přesahující 60 milionů. Ve skutečnosti vyinkasovali něco málo přes tři miliony – než totiž stihli peníze převzít, skončili po zatčení ve vyšetřovací vazbě.

Obžaloba se týkala také dvou stavebních akcí v nemocnicích v Kolíně a Kladně (první za 118 milionů s DPH, druhá v hodnotě 227,5 milionu s DPH), které vyhrála firma Metrostav. Za tuto zakázku si Rath a Kottovi nechali údajně slíbit od Metrostavu 10 milionů. Za tendr v kladenské nemocnici pak mělo na úplatcích odtéct 22,3 milionu.

„Nikomu jsem žádný úplatek neslíbil. Ze žádného z důkazů moje vina nevyplývá,“ prohlásil už loni před soudem Pavel Pilát, šéf Metrostavu.

Tresty ve druhé Rathově kauze

David Rath – 8 let vězení, pokuta 18 milionů

Kateřina Kottová – 8 let vězení, pokuta 20 milionů

Petr Kott – 8 let vězení, pokuta 20 milionů

generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát – podmínka 3 roky, pokuta 3 miliony

manažer Metrostavu Jiří Anděl – 5 let vězení, pokuta 250 tisíc

Metrostav - 3 roky zákaz účasti ve veřejných zakázkách, pokuta 10 milionů, trest zveřejnění rozsudku

ředitel středočeské záchranky Martin Houdek – podmínka 3 roky, pokuta 2 miliony

bývalý ředitel Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský – 6 let vězení, pokuta 1 milion

členka společnosti ML Compet Lucia Novanská – 5 let vězení, pokuta 500 tisíc

manažer společnosti Puro-Klima Martin Jireš – podmínka 3 roky, pokuta 2 miliony

Hospimed – zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 5 let, pokuta 2 miliony a zveřejnění rozsudku

Aveza – trest zrušení firmy

ML Compet – trest zrušení firmy

Konstruktiva Branko – trest propadnutí majetku a zveřejnění rozsudku

Puro-Klima – zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 2 roky, pokuta 2 miliony a zveřejnění rozsudku

Jipe – zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 3 roky a zveřejnění rozsudku

Tenton – trest zveřejnění rozsudku

+2

Další úplatky ve výši 27 milionů se pak týkají stavebních prací v nemocnici v Mladé Boleslavi, podle obžaloby zmanipulovaných ve prospěch firmy Konstruktiva Branko.

Na druhou větev kauzy policisté navěsili mimo jiné nákup 48 nových sanitek pro středočeskou záchranku, z něhož se trio Rath-Kottová-Kott údajně dohodlo na úplatcích 6,7 milionu.

V této zakázce zmapovali i předání první části z téměř sedmimilionového úplatku: člen vedení managementu středočeských nemocnic Kott je přebral u Národního divadla v Praze. Rath, což policisté zjistili z odposlechů v domě manželů Kottových, údajně dostal 1,2 milionu.

Tehdejší ředitel středočeské záchranky Martin Houdek odešel od soudu s tříletým podmíněným trestem.

Státní zástupce Jiří Pražák je s pátečním rozhodnutím o vině spokojený. Uložené tresty jsou ale mírnější, než navrhoval, proto zváží odvolání.

V první kauze dostal David Rath loni pravomocně sedm let za úplatky při rekonstrukci zámku v Buštěhradu u Kladna a opravě gymnázia v Hostivici.

To je kauza, na jejímž začátku policejní komando zatklo Ratha v květnu roku 2012 s proslulými sedmi miliony v krabici od červeného vína. Celkem v ní aktéři byli domluvení na úplatcích ve výši 27 milionů korun.

Na rozdíl od první části případu policisté nezachytili v aktuálně souzené kauze Ratha s penězi. Obžaloba staví tuto kauzu především na odposleších. Například z kanceláře ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Kottové nebo z rodinného domu Kottových v Rudné u Prahy, kde se detektivům podařilo tajně namontovat odposlechy i do kuchyně.

„Stěžejním důkazem jsou prostorové odposlechy,“ vysvětlila při čtení rozsudku soudkyně Říhová.

Kottovi s Rathem na nahrávkách probírají detaily zakázek, spolu se pak baví – podle obžaloby – o ovlivňování zakázek a úplatcích. Rath u soudu opakoval, že jestli mluvil s Kottovými o penězích, byly to hovory o financování volební kampaně ČSSD – ne o „provizích“ za zakázky.

„Navíc to bylo dost pozdě večer, kolem osmé nebo deváté. Byl jsem dost unavený, nevěnoval jsem se po náročném dni všemu. Občas jsem si tam dal nohy na stůl, ona mi nalila skleničku vína a povídali jsme si,“ vysvětloval Rath. Podobnou obhajobu zvolil už v první části kauzy. Nebylo mu to ale nic platné.

Mikrofony instalované policií v kanceláři Kottové zase zachytily rozhovor s Pilátem z Metrostavu. Kottová si řediteli stěžovala, že jeho lidé mluví neopatrně do telefonů.

„Já mám někdy pocit, že mu šibe v hlavě. Já jsem už říkala: Panebože, dost. Je problém, že ti lidé ztrácejí obezřetnost,“ líčila Kottová. „Já jim to říkám. Ať neblbnou a nevyprávějí do telefonu,“ reagoval Pilát.

„Potom tady byl ten Pilát, tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na óčku,“ hlásila jindy Kottová na jedné z nahrávek manželovi. „Óčko“ byla zkratka pro rekonstruovaný oční pavilon v Kolíně. Manažer Metrostavu Anděl podle obžaloby s Kottovou probíral podmínky zakázek a přihlášené firmy. „Nebudu odpovídat,“ řekl, když měl u soudu tyto hovory vysvětlit.

Reklama

Doporučované