Hlavní obsah

David Rath, příliš složitý případ na rychlý proces

 

Reklama

Jsou čtyři roky čekání na pravomocný verdikt zbytečně dlouhé? Lenka Bradáčová komentuje kauzu David Rath.

Článek

Za měsíc začne Vrchní soud v Praze projednávat odvolání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Od chvíle, kdy jeho kauza začala, uplynuly čtyři roky, a případ stále nekončí.

Lenka Bradáčová stála na počátku Rathova stíhání. Reportérům Seznamu při rozhovoru řekla, že délka řízení v kauze Rath je podle jejího názoru přijatelná. Ale opravdu musí David Rath čekat na pravomocný rozsudek dlouhé roky?

„Se znalostí všech informací o této trestní věci říkám, že čtyři roky jsou doba naprosto střízlivá," prohlásila Bradáčová, ale připustila, že může existovat i mnoho jiných právnických hodnocení.

Průtahy? Nemyslím si

Vrchní státní zástupkyně v rozhovoru argumentovala především složitostí celé kauzy. Přípravné řízení netrvalo více než rok a půl, poté následovalo samotné řízení před soudem. „Domnívám se, že vzhledem ke složitosti kauzy a množství obviněných se nejedná o věc, která by mohla být identifikována jako věc s průtahy. Ale samozřejmě to konečné hodnocení budou činit soudy,“ připouští Bradáčová.

Davida Ratha, někdejšího významného politika ČSSD, ministra, hejtmana, čekají dva soudy. V prvním, odvolacím, napadl verdikt první instance, která ho poslala na osm a půl roku do vězení a rozhodla o propadnutí 20 milionů korun ve prospěch státu za ovlivňování zakázek na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Druhý se týká ovlivňování zakázek při rekonstrukcích středočeských nemocnic.

Jak to vlastně bude v případě, že první verdikt potvrdí i odvolací soud, a i druhý případ skončí odsouzením? Sečtou se tresty, nebo se budou překrývat, bude-li David Rath odsouzen?

„Pokud bude některý z verdiktů pravomocný, pak soudce v druhém případu k tomu přihlédne. Potom bude samozřejmě zvažovat otázku souhrnného trestu,“ vysvětluje státní zástupkyně. Považuje to však za otázku z pohledu teorie trestního práva za velmi složitou. „Možná se sluší říci, že není žádný problém v tom, že jedno řízení skončí pravomocným verdiktem odvolacího soudu, a přitom běží řízení další. Naopak, dokonce i Ústavní soud v některých svých řízeních tento postup označil za žádoucí právě proto, aby nedocházelo k nedůvodným průtahům.“

První soudní zkouška velkých firem

Bradáčová také upozorňuje, že v druhé větvi Rathova případu, tedy v zakázkách kolem nemocnic, figurují také právnické osoby, stavební firmy, které se o práci na nemocnicích ucházely. „Obstarávali jsme nové důkazy, které bylo potřeba doplnit, a tudíž i toto doplnění protahovalo tu původní věc.“

Kauzy na Seznamu

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob platí od 1. ledna 2012, takže kauza Rath bude přinejmenším mezi takto velkými případy první, kdy se použijí nové paragrafy.

Firem v případu figuruje osm. I pro ně bude verdikt naprosto zásadní. „To v každém případě. Poukazovali jsme na to, že se v tomto případu odrazí i novela zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která byla přijata Parlamentem,“ říká Bradáčová a pokračuje: „Ta novela, řekla bych, dekriminalizuje některé představitele, respektive potažmo potom vyviňuje právnickou osobu z konkrétního jednání. Myslím si, že i tato novela se v konečném verdiktu soudu projeví.“

Případ Rath je zajímavý i tím, že jedna z obviněných osob, Ivana Salačová, se rozhodla využít takzvaného institutu spolupracujícího obviněného. Tím pádem si řekla – lidově řečeno - o nižší trest. Co o tomto institutu soudí Bradáčová? „Je využitelný jen ve skutečně zásadních trestních kauzách. Typově velmi závažných, organizované povahy. A nechci říci, že by to bylo něco výjimečného, ale pohybujeme se řádově v jednotkových číslech. Nejedná se o institut, který by byl každodenně využíván.“

Jak sama Bradáčová vzpomíná na začátek kauzy Rath? „Já se určitě v této chvíli do pravomocného rozhodnutí k tomu vyjadřovat nebudu."

Reklama

Doporučované