Hlavní obsah

David Rath u soudu: Hamáček po mně chtěl peníze pro ČSSD

Podívejte se na pořad Zvláštní vyšetřování: Kdo se bojí Ratha? Už v něm upozorňoval bývalý hejtman na roli současného šéfa ČSSD.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Druhým dnem pokračuje opakovaný proces s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Článek

David Rath druhý den opakovaného procesu v jeho korupční aféře sáhl k dosud nepoužitému způsobu obhajoby.

Před soudem řekl, že peníze, které podle policie pocházejí z korupčního ovlivňování veřejných zakázek, sháněl na žádost tehdejšího volebního manažera ČSSD Jana Hamáčka, dnes předsedy ČSSD. Hamáček Rathova slova popřel.

Rath o roli Jana Hamáčka mluvil už v pořadu Zvláštní vyšetřování Televize Seznam (ve videu nahoře).

Rathovi obhájci vyzvali soud, aby Jana Hamáčka předvolal jako svědka případu. Soud to však odmítl a pravděpodobně 20. března vynese nad Davidem Rathem rozsudek.

„Pokud vím, je to již několikátá verze obhajoby Davida Ratha. Jako volební manažer ČSSD jsem neměl žádnou kompetenci v oblasti financování strany,“ odmítl Rathovu výpověď v reakci pro Seznam současný předseda ČSSD Jan Hamáček.

David Rath se na počátku dnešního ranního hlavního líčení v korupční kauze u Krajského soudu v Praze omluvil. Dorazil ale během dopoledne a pak začal vypovídat.

K řešení Rathovy kauzy se soud vrátil v úterý po čtyřměsíční přestávce. Jednání přerušil loni v říjnu kvůli námitkám proti práci předsedy a jeho trestního senátu, o nichž musela rozhodnout justice. Stížnosti Ratha a dalších advokátů byly zamítnuty s tím, že soudce Robert Pacovský a jeho senát podjatí nejsou.

V úterý u soudu vypovídali jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák a bývalý manažer stavební společnosti Konstruktiva Branko Tomáš Mladý. Oba obžalobu odmítli. Rath se k tomu, co dnes bude říkat, v úterý nechtěl vyjadřovat, podle něj by však měly zaznít nové skutečnosti.

Pacovského senát v červenci 2015 Rathovi uložil trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Verdikt o rok později zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Nyní tak kauzu řeší znovu soud, jenž původně vynesl odsuzující verdikt.

V korupční kauze je 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Stíháni jsou také stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Reklama

Doporučované