Hlavní obsah

Davidův zákon. Britští poslanci chtějí zarazit kyberšikanu vůči veřejným osobám

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný britský poslanec David Amess a pomníček v Leigh on Sea, kde k incidentu minulý pátek došlo.

Reklama

Davida Amesse, člena britské Dolní sněmovny, v pátek ubodal při setkání s voliči pětadvacetiletý muž. Británií teď hýbe debata, jak politiky lépe chránit. A také jak zakročit proti kyberšikaně – pomoci by měl „Davidův zákon“.

Článek

O nové legislativě mluvili britští poslanci v pondělí. V jednací síni Dolní sněmovny si v slzách připomněli Amessovu památku a projevili vztek nad jeho nečekaným úmrtím. Mimo jiné však zazněly i výzvy k tomu, aby vláda představila takzvaný Davidův zákon. Legislativu, jež by bojovala proti kyberšikaně vůči veřejně činným osobám a ukončila anonymitu v on-line prostoru, píše list The Guardian.

Britská policie vyšetřuje vraždu konzervativce jako teroristický čin a pátrá po motivech pětadvacetiletého útočníka, Brita somálského původu – zda nešlo o projev islámského extremismu. Podle dostupných informací vraždu nespojuje s výhružkami či jinými útoky v on-line prostoru.

Blízcí spolupracovníci zesnulého poslance nicméně uvedli, že devětašedesátiletý Amess, který v Dolní sněmovně působil osmatřicet let, vyjadřoval obavy z on-line výhružek a toxického prostředí na sociálních sítích.

Zátah na sociální sítě

Mezi nimi je i konzervativní poslanec Mark Francois, který Amesse označil za svého mentora. Zařekl se, že svůj mandát zasvětí prošetření pravidel, jimiž se sociální sítě řídí. Dolní sněmovně podle Guardianu řekl, že „chce dotáhnout Marka Zuckerberga (šéfa Facebooku) a Jacka Dorseyho (šéfa Twitteru) na lavici ve Sněmovně“:

„Za křiku a kopání, bude-li to nutné, aby se nám mohli podívat do očí a zodpovídat se za své činy, tedy lépe řečeno své nekonání, díky němuž jsou stále bohatší.“

Francois vyzval k radikálnímu zpřísnění návrhu zákona, jenž se zabývá právě kyberšikanou a který by internetovým trollům a jiným útočníkům nedovolil schovávat se za pseudonymy. Hlasováním návrh legislativy zatím neprošel.

„V posledních letech byl David více a více znepokojený toxickým prostředím, jak říkal, v němž musejí členové, zejména ale členky parlamentu, pracovat,“ uvedl konzervativec. „Byl zděšen hanebným misogynním násilím, jemuž musely poslankyně čelit on-line – a nedávno mi řekl, že s tím chce něco udělat,“ dodal.

Otázka zpřísnění poměrů v on-line prostoru je nicméně citlivá. Aktivisté upozorňují, že ukončení on-line anonymity by mohlo ublížit whistleblowerům i bojovníkům za demokracii v zemích s autoritářským režimem. Labouristický lídr Keir Starmer pak poukázal na to, že „by poslanci měli mít na paměti, že Davidova vražda byla (údajně) teroristickým činem provedeným na ulici naší země“.

Britský kabinet chce v příštích týdnech prosadit zákon o povinnostech firem spravujících sociální sítě v otázce regulace ilegálních či škodlivých materiálů. Není však zatím jisté, jak je chce vymáhat, ani jak takové materiály definovat.

Další ochranná opatření

Ministryně vnitra Priti Patelová se krátce poté, co k útoku došlo, vyjádřila s tím, že prošetří bezpečnostní opatření a ochranu britských poslanců. K vraždě Amesse totiž došlo při osobním setkání s voliči, jež je jako nástroj ke komunikaci s lidmi považován za britskou tradici.

Foto: Profimedia.cz

V popředí: premiér Boris Johnson a ministryně vnitra Priti Patelová vyrazili v sobotu uctít památku Davida Amesse do Leigh on Sea.

„Jsme tu, abychom lidem sloužili, abychom byli pro britskou veřejnost dostupní. A pravidelná setkání s voliči jsou naší součástí, je to způsob, jakým s veřejností komunikujeme. Je ale jasné, že bychom mohli dělat některé věci jinak. Udělat z veřejných setkání schůzky na jméno, které by byly prověřené. Taková opatření nyní řešíme,“ uvedla Patelová pro veřejnoprávní BBC. Je však nepravděpodobné, že by všech 650 poslanců, případně ještě další stovky členů Sněmovny lordů, mohlo dostat vlastní ochranku.

Členka britského kabinetu zdůraznila, že ačkoliv nová bezpečnostní opatření musí být úměrná riziku, které členové parlamentu podstupují, politici musí zůstat dostupní svým voličům. I Patelová zmínila zátah na útoky v on-line prostoru. Zmiňovaná legislativa podle ministryně politikům umožní „zakročit proti zhoubnému on-line prostoru, kde jsme svědky tohoto jednoduše hrozného jednání“.

Smrt Amesse připomněla vraždu labouristky

Vražda dlouholetého britského poslance Spojeným královstvím otřásla. Připomněla mimo jiné násilnou smrt poslankyně Jo Coxové. Labouristky, již před pěti lety, pár dní před referendem o vystoupení Británie z Evropské unie, zavraždil britský neonacista.

Foto: Profimedia.cz

Labouristka Jo Coxová byla odpůrkyně brexitu.

Manžel zavražděné Coxové Brendan pro BBC uvedl, že v něm zpráva o smrti Amesse vyvolala „silnou fyzickou reakci“. Že ho takové poznání vrátilo zpět do situace v roce 2016, kdy se dozvěděl, že jeho jednačtyřicetiletou manželku a matku dvou dětí zavraždili v Západním Yorkshiru. Útočník pak u soudu provolával „Smrt zrádcům, svoboda Británii“.

Rostoucí hrozbu násilí vůči veřejně činným osobám reflektovali po smrti Davida Amesse i v Kanadě. I tam totiž narůstá počet výhružek, jež cílí na kanadské politiky. „Poslanec, který byl zavražděn, dělal něco, co děláme jako členové parlamentu všichni,“ poukázala na okolnosti Amessovy vraždy někdejší konzervativní poslankyně a členka kanadské vlády Lisa Raittová. „Když je to (osobní setkávání s voliči) součástí vaší práce, podstatnou součástí vaší práce, otřese to vámi,“ dodala podle kanadských CBC News.

Reklama

Doporučované