Hlavní obsah

Problémy s bytovými spekulanty rostou. Dávky nesmí být zneužívány, varuje poslankyně Maxová

Foto: Petr Švihel

Radka Maxová, předsedkyně výboru pro sociální politiku, reaguje na problémy se spekulanty.

Reklama

Problém s bytovými spekulanty roste. Jednou z priorit nového ministra práce má být proto to, aby se nezneužívaly dávky na bydlení, tvrdí poslankyně Radka Maxová.

Článek

Sídliště Janov je ukázkou toho, jak funguje v praxi byznys s dávkami na bydlení. Spekulanti pronajímají byty lidem, přes které se odsávají peníze určené sociálně slabším. O byty se přitom často nestarají a neplatí ani nutné zálohy. Celé domy proto většinou končí ve finančních problémech a hrozí jim neustále odpojení od tepla a pitné vody.

Doplácejí na to i lidé, kteří poctivě vše platí, mají jen tu smůlu, že jejich sousedem je spekulant.

„Problém bohužel narůstá, co se týká spekulace s byty. Obce na to reagují svými místními vyhláškami. Začala diskuze, máme podnět,“ říká Radka Maxová, předsedkyně poslaneckého výboru pro sociální politiku. Jde o výbor, který projednává zákony zaměřené na sociální problémy.

„Revize dávkového systému je priorita. Je potřeba udělat revizi, aby dávky nebyly zneužívány,“ tvrdí Maxová, co bude jedním z hlavních úkolů ministra práce.

Zvýšit by se mohla i práva společenství bytových jednotek. V novém zákoně o bytové nouzi by se měly řešit i dávky na bydlení.

Reklama

Doporučované